Минаваме от теорията към практиката. През изминалата година дълъг беше

...
Минаваме от теорията към практиката. През изминалата година дълъг беше
Коментари Харесай

Министър Пулев: Основният ни приоритет е да дадем глътка въздух на малките и средни предприятия


Минаваме от теорията към практиката. През миналата година дълъг беше процесът по преговаряне на „ Плана за възобновяване и резистентност “. Това събитие рамкира тъкмо това - макар несигурността, страната би трябвало да продължи да извършва всички процеси, които да създадат стопанската система ни по-ефективна. Цялата икономическа неустановеност е реалност, само че и опция. Това съобщи вицепремиерът по ръководство на европейските средства по време на откриването на форума „ Големите пари за дребния бизнес “.

“Публичните вложения могат да оказват помощ на стопанската система да се движи напред. Тези средства от Плана ще стартират да бъдат отключвани. Идват в обстановка на макроикономически потрес – в този момент би трябвало да се вършат вложения, с цел да засилят дребните и междинни предприятия “, съобщи министърът.

Според Пеканов дребните и междинни предприятия са гръбнакът на стопанската система, те ни водят към нововъведения, дават експортно насочени артикули и за които ние би трябвало като институции да поставяме грижи, с цел да се развиват по-добре. „ Нивото на цифровизация може да бъде засилено, да бъде по-добро. Доволен съм, че Министерство на нововъведенията и растежа оповестиха първата си стратегия за финансиране на точно такива стъпки “, сподели той.

Министърът на нововъведенията и растежа , който също беше част от откриването на форума, съобщи: „ Намираме се в условия на длъжностен кабинет, страната продължава да работи. Рамо до рамо се борим с всички провокации. Основният ни приоритет е да дадем глътка въздух на най-уязвимия сегмент от нашата стопанска система – микропредприятия, дребен и междинен бизнес. “

Пулев показа, че е обезпечена нужната последователност, че всички работят дружно на цялостна пара.

„ Всяка седмица, всеки ден следим осъществяването на всички евроангажименти по финансирането, с цел да сме сигурни, че тези средства ще бъдат канализирани в българската стопанска система допустимо най-бързо “, счита той.

Пулев разгласи, че 735 млн. лева се чакат единствено по линия на Министерство на нововъведенията и растежа да влязат в българската стопанска система до края на годината. По-голямата част от тази сума ще дойдат по линия на Плана за възобновяване и резистентност.

„ Планът към този момент работи и е отворен. Имаме към този момент отворена процедура, по която се кандидатства към сегашния миг - 260 млн. лева запас и е по линия на нашето министерство “, добави той. Тя е за софтуерна рационализация със период 21 септември.

Основен фокус ще бъдат преработвателната индустрия, ръководство на боклуци дребни и междинни предприятия, микропредприятия, които се занимават с креативна активност.

Още една процедура – встъпление на новаторски и киберсигурност решения – там ще има финансиране 30 млн. лева, само че се чака 1400 предприятия да се възползват. „ Говорим за 100% безплатна помощ. Втора процедура по проекта ще бъде отворена в околните седмици “, добави Пулев.Министърът разгласи, че се работи и по още две процедури. Третата ще бъде извънредно съответстваща за бизнеса – обвързвана с вложения във фотоволтаични панели плюс акумулатори за локално предпазване на сила. Фокусът е ВЕИ.

Пулев обясни, че четвъртата процедура е обвързвана с развойна активност и интелектуална благосъстоятелност – върхови достижения в науката. Бюджетът ще е 120 млн. лева

„ Щастлив съм да заявя, че имаме прогрес по двете най-големи стратегии, свързани с евросредствата - за конкурентоспособност и нововъведения в предприятията, уповавам се да бъде утвърдена в оптимално къс период “, съобщи той и разгласи, че към този момент е входирана в Европа. Ще бъде на стойност 3 милиарда с две оси – „ нововъведения и напредък “ и „ кръгова стопанска система “.

Другата стратегия – „ Научни проучвания, нововъведения, цифрова промяна “, ще бъде финансиране 2 милиарда лв.. „ До 23 септември тази стратегия също от наша страна ще бъде входирана за утвърждение в Брюксел “, добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР