Миналогодишният колаж от фрази бе озаглавен Защо се разпадаме“ и

...
Миналогодишният колаж от фрази бе озаглавен Защо се разпадаме“ и
Коментари Харесай

Безпощаден Кеворкян: Само Народ, който вече е загубил доверие в себе си, разчита на евтини политици

Миналогодишният колаж от изречения бе озаглавен „ Защо се разпадаме “ и завършваше по този начин: „ Цената на обособения човек си остана към момента обидно ниска… Ние сме това, което сме, тъй като в никакъв случай не мислим за „ сетне “, не мислим и за „ преди “ – и поради това се реем като обрулено листо в калпавото през днешния ден “.
Това бе казано за предходната година.
А до каква степен я докарахме през 2023 година?
Ето докъде…
***
Народа дефинитивно се сви в себе си – и към този момент се помирява с всичко, което му поднесат. Привикване към Лъжите и Лъжльовците – сетне Примиряване.
И какво следва?
Не ви ли се счува едно страховито „ Майната ви на всички! “
***
Ако не друго, за годините на Прехода Народа се научи да понася всевъзможни идиоти. В това отношение е напряко несравним.
***
Остана ли най-малко един естествен човек, който да не счита, че „ демокрацията “ – нашата, тукашната – се оказа един изверг, нещо сакато, което едвам се влачи. И, макар недъга му, са го лишили и от така нужните му патерици – едни най-евтини дървени патерици. На кого му се досвидяха пък те?
***
Днешна Европа съкруши личния си разсъдък, остави се да й прекършат врата поради принудително натрапени й решения, урсулите са във вихъра си – и все се усмихват. Спасението й е да затръшне и залости крепко вратите си, задълго. Капсуловането може би ще й върне разсъдъка.
***
Поне в едно отношение Народа е свободен. Свободен да се усеща изоставен, да се щура като изоставен – и в действителност да е изоставен. Напълно зарязан от политиците си. А те даже не си дават сметка, какъв брой трагични ще са последствията от този раздор – все някой ден.
***
Безпризорен Народ с размътена глава – това е идеалът на политиците.
***
Повече от ясно е, че в политическото свърталище всеки е подготвен да спи с всеки – само че и всеки счита останалите за курви. Всеки е подготвен да се „ скурви “ – това е дума на Солженицин. Дебнат се един различен, а значимото постоянно го зарязват.
***
Сега, и да се появи някой неочакван воин, и той ще се окаже самозванец. Шарлю.
***
Има ли късмет Народа да заприказва още веднъж? Много е значимо да се чуе и гласът на Безпризорния, въпреки че той въобще не е забавен за медиите.
***
Пришълците трансфораха дефинитивно българската политика в кално мочурище. Всичко е разрешено в тази тиня – даже не се пробват да придадат някаква мизерна толерантност на дейностите си. Държат се като разбойници, упълномощени от някакъв подлудял Бог.
***
Ние към този момент и Свършека си даже не виждаме.
***
С лекост одобряваме всеки следващ лъжец. И измамата към този момент ни оставя равнодушни – единствено дето още не сме се сетили да я посрещаме с топовни салюти, само че и това ще стане.
***
162/сто шейсет и две хиляди македонци имат български паспорти – а единствено 3504/три хиляди петстотин и четирима са се самоопределили като българи при последното броене в Македония.
***
Българщината е изхвърлена и публично от Македония, на българите им е позволено единствено да ронят сълзи над личната си История, която ще изтънява от ден на ден след безмилостните нападения на македонистите.
***
След някоя и друга година светът ще има вяра на „ тяхната “ история, ще я счита за достоверна, никой няма да приема сълзливите български причини. Залъгването завърши: който би трябвало, получи Македония, а тя може да се окаже значима карта в пренареждането на Балканския Пасианс; получи я „ чиста “, без смущаващите български примеси. Ето, това е образцова „ хибридна “ интервенция.
***
Политическите репеи не проумяват, че една страна с ампутирана История е нищо. Няма благосклонност за нея, щом е разрешила да бъдат преиначени живота и делото на героите й.
***
България се трансформира в нещо алогично, в някаква мистерия, в която нахлуват и върлуват все по-налудни видове.
И е неизбежно и тя самата да се омаймуни.
***
И отново Пасито е нает да ни унижава: неотдавна избълва, че е време „ да скопим Лъва от герба на България, с цел да отразим съответно позицията ни по Украйна “.
Това, несъмнено, не е задоволително – Лъвът би трябвало да си окървави лапите и едвам тогава новите ни чорбаджи ще бъдат удовлетворени.
***
Състезанието е все същото – кой е по-предан слагач, кой лази най-красиво, кой даже не си смъква наколенките и спи с тях.
***
Нашите освобождавания са си една избавяне, нищо повече – просто хвърляш нещо зад тила си и го забравяш. Такъв народ няма метод да го освободиш от каквото и да е – преди да го освободиш от самия него. А кой ще те освободи от личната ти давност – ах, какъв брой е комфортно да дремеш, сгънат в нейния пашкул.
***
Като не си наясно, какво, в действителност, е свободата, може да те освобождават колкото пъти щат – идват и си отиват, и те оставят все по този начин да блуждаеш по някаква гезме.
***
Откъде иде тази наша провинциална жадност все да се наврем до спечелилите, да се отъркаме в непознатия Оскар или, в последна сметка, в непознатия пеш, да се примъкнем някак до славата. Смешно е, само че и тягостно, тъй като още веднъж и още веднъж излиза наяве, че Кладенецът на националното достолепие от дълго време е пресушен. И все пак, все подскачаме като изоглавени.
***
Пресъхнала е и паметта ни за Миналото. Днес да се сещаш или да цитираш нещо от отминалото време наподобява непристойно. Скоро ще забранят това и публично – с цел да не стане ясно в какви дребосъци сме се трансформирали, в лилипути, на които са осъществени дискретни лоботомии.
***
Пак се върна обликът на „ врага “ – това ще повлече след себе си всевъзможни спорове. Истерията занапред ще се развихри – в случай че не си гей, би трябвало да станеш –за да не те назначим за зложелател.
***
Приемайки лъжите на властниците, малките екрани се трансформират във заводи за ласкателства. И въобще не чуват жалния писък на елементарните хора.
***
Да вземаш страната на елементарния човек – това е велика привилегия в нашия поминък.
***
Трябва да си признаем най-накрая, че ние живеем в една Мрачина – в нея даже несъразмерният скептицизъм е за предпочитане пред ураджийския възторг. За лъжовния оптимизъм, който политическия паплачор внушава, той въобще не носи отговорност – единствено дето мракът става по-гъст.
***
Кое, в действителност, е наред в клетата ни страна, в която милиони хора в действителност са банкрутирали? Кое е наред в поругания Български Живот? Кое е наред в живота на един елементарен човек?
***
Тук от дълго време не живее един народ, а съжителстват най-малко два. И вторият, на клетите сиромаси, е надалеч по-многолюден. Цяла знамение е, по какъв начин още не е почнала революция.
***
30 % от „ младите “ до 30 годишна възраст към момента живеят при родителите си. При ония „ отпадъци “, които работиха като луди, а в този момент гледат на тях като на отрепки – и децата им даже ги ненавиждат. Родителите си презират, че не са съумели да се вредят в разграбването – та Миналото ще пожалят. За тях Времето стартира таман от ерата на разграбването.
***
Костов дал изявление за Националното радио, в което споделил, че не трябва да се „ вторачваме “ в бедността “. Този човек би трябвало да го сложат в една клетка и да го развеждат из страната, с цел да видят всички, по какъв начин един политик може да живее и без сърце.
***
Българската История доста постоянно е в положение на полигамия – като съжителства по едно и също време най-малко с две „ истини “.
***
Може ли да кажем, че последователно Народа се изгуби в свободата си? Впрочем, получена безплатно преди трийсетина години – и незабавно омърсена от тарикати-приспособенци. Те и до момента внушават, че всичко в Миналото е било отпадък и затова газим изцяло справедливо и из настоящия отпадък.
***
Сякаш животът ни минава в хълцукания: анормален екстаз е заменян от ненормално безразличие. И отново, и отново.
***
Когато някой идеален случайник издевателства над законите, точи бръснача си в кожата ти и въобще се вихри в някакво замайване, а ти си траеш – това неизбежно ще отключи още една степен от всепозволеността, брадвите ще свистят по-спокойно.
***
Тема за залог: може ли Христо Иванов да „ ре-легализира “ Бойко. Отговорът е елементарен: Не може, тъй като е в спор на ползи. Бил е ваксаджия на Бойко.
***
От три десетилетия прииждат орди от хуни Made in BG, за които е премного да знаят, че най-великото човешко откритие е чийзбургера. Такива духовни голтаци са нужни на Настоящето – направени по един и същи шаблон, лишени от всякаква самостоятелност, за личен усет да не приказваме. Тия са лесна плячка за Шаманите и ще стават все по-лесна плячка.
***
Безразличието – тук, в близост – към нещастието, даже крушението на индивида до теб към този момент е същинска революция. Днес това равнодушие като че ли е умишлено подхранвано. Сякаш огромните ни „ европейски цели “ включват в менюто си и специфична стратегия за прегризване на гърлото на близък – изключително, в случай че той е несретник, изцяло зарязан от Живота. А в нашето дънно сходство на живот тези клетници са безусловно милиони – и към този момент са дефинитивно зарязани, не им се поставят даже няколко думи на подправено съчувствие.
***
Една телевизия ще има голям триумф, в случай че излъчва един час на ден от някоя трапезария за небогати – единствено картина, нищо повече. За ония, на които тази картина ще им се види нетърпима, има премного излъчвания със свободно дефилиращи проститутки – и медийни, и същински. Вече и нашенската канара на прегрешенията е преобърната: прегрешението да проституираш е надалеч по-приемлив, в сравнение с прегрешението да си дрипльо.
***
Да се надлъгват, даже да се на-парапетват – по образеца на Кирчо. Но да не се подиграват толкоз настървено на Народеца. Той пък като че ли е податлив да се съгласи Глупостта да надзирава живота му. Неусетно го лишиха от способността му да разграничава мъдростта от натрапчивата дуращина – и по този начин го оставиха без имунитета, който му се поставя. „ Старата душа “ се оказа безсилна пред новите варвари.
***
И в този момент Народа просто се преструва, че е Народ. Дотам сме се домъкнали.
***
Най-трагичното в Българската Съдба е, че не е ясно, кой тъкмо се пробва да я редактира в най-важните моменти – немарливо освен това.
***
Сякаш Българското Време към този момент е изчерпано, то ни е загърбило и пет пари не дава за хленченията ни. Омръзнали сме му – поради евтините ни хитрувания и още по-евтините номера, които непрестанно се опитваме да пробутваме.
***
Те ви считат за идиоти. Е, добре, обаче вие първи се сетихте, че и те са идиоти.
***
Видимо дефектни хорица се суркат от Парламент в Парламент и единственото им предопределение е да ни наврат в очите истината, че Съединението от политически инвалиди не прави силата.
***
Миналото – като най-достоверния съдник на Настоящето – още занапред е напряко ужасено от това, което ни чака. Няма избавление, такава е ориста на едно население, което покорно приема съглашателството с политическото бездарие.
***
Господ като че ли ни е отпуснал някаква специфична заложба за самоумъртвяване. Прескачаме като сомнамбули от сън в сън, а – и това е в действителност извънредно – сънищата не са наши, а на политбоклуците.
***
Повечето от медиите, и изключително малките екрани, се гърчеха и не престават да се гърчат пред Боклука, даже и пред всяка оскъдна, мъртвородена
гад.
***
Сметището диктува дневния ред на малките екрани. Те са изцяло безпомощни пред набезите на изцяло инцидентни видове, които се държат като сомалийски пирати – подчиняват на своите правила и плячкосват всичко, което се мерне пред очите им. Така препотвърдиха желанието на Политическата Секта да трансформира публицистиката в уличница на повикване.
***
Известно е, че в политиката „ всеки спи с всеки “. Но в никакъв случай, най-малко у нас, не е имало такова безсистемно съешване – освен това, сред хора, които се ненавиждат и не крият това. Изобщо не се интересуват и от плода на това съешване – по тази причина не употребяват и защитни средства. Готови са да дадат живот на всеки изверг – тъкмо това и вършат.
***
Превърнали сме се в общество, което се доверява повече на измамници – достойните хора ни се виждат скучни.
Така ще я караме – с шутове връз нас.
***
Скапаният Български Животец направи по този начин, че всеки да намрази другия, даже и себе си, и в тази ненавист няма периодично повтаряне. Няма паузи, няма примирение, никой не търси пояснение за това Зло.
***
Потурите им се влачат по земята, а те имат упоритостта да оправят света.
***
Само Народ, който към този момент е изгубил доверие в себе си, разчита на евтини политици.
***
Късните поборници против комунизма не съчиниха даже една най-примитивна теория на Промяната, сетне и на Прехода – сметнаха, че е изцяло задоволително да затъкнат устите на Народеца с банани – и готово. Няма какво повече да му обясняваш – лапай и трай. Е, какво трябваше да чакаме по-нататък да се случи – щом всичко опираше до келявите банани.
***
Ние си останахме най-старателната прислуга, целувачи проклети, прокълнати да тичаме и пред чорбаджиите си в вярната посока – и всичко останало, което се поставя на сакати прислужници. И в този момент към този момент е ясно, че в никакъв случай повече няма да припарим до Ръжена – в никакъв случай няма да го оставят в ръцете на такива безбожни простаци. Ще си бъдем кютюците, с които се поддържа непознатия огън. Диваци, които не знаят по какъв начин да поддържат своя личен огън.
***
„ Десните “ се държат крепко за пешком на Кирчо Рублата, другояче би трябвало да пристанат, като неискана младоженка, отново на Бойко – а повторната дефлорация по никакъв начин не е приятна.
***
Все гледаме да се нагласим по-удобно за следващата сънливост. Ние по начало така си я караме – от сънливост в сънливост. Просто се надхитряваме с новото, с неудобствата, които носи то със себе си. Как се вкарва едно мазолесто разтъртено стъпало от цървул в трандафор? Трудна работа е тази.
***
Политиците ни от дълго време са привикнали с груповия фалит на личния си народ.
***
Кой може да хакне гена ни и да промени към нещо друго програмата ни? Не желаеме доста – най-малко да сме унгарци, най-малко това.
***
Тук огромна част от Истината от дълго време е заровена, и то в незнаен гроб. И е сменена от безнаказаното Мърсуване. Не остана „ по-едър “ политик, който да не се оплаче, че не е случил на Народ. А по кое време вие ще си признаете, че не сте случили на политици?
***
Няма да мирясат, до момента в който не ни трансфорат в катунари, отвявани там, където му скимне на Големия Вятър.
***
Народецът към този момент е приел, че страданието е част от живота му, даже може да се каже, че то е неговото леговище.
***
Година след година научаваме, че близо половината от приключилите приблизително обучение са функционално необразовани – крием този факт като срамна болест и най-после ще си го получим, несъмнено. С такива деца борбата е изгубена още в учебното заведение, те излизат от там с дъха на учебната съблекалня, с нищо друго. Сетне обаче някак би трябвало да преработят комплексите си – и доста постоянно това ги отпраща в обятията на Злото.
***
Образователната ни система е изцяло съкрушена – като че ли преднамерено, с цел да създава младежи, комфортни за измамите на Настоящето.
***
Според едно скорошно изследване на Българска академия на науките едвам 20 % от младите българи не приемали да се забогатява с шикалкавене!?
По дяволите, няма ли някакъв по-почтен метод да се стопим и изчезнем нанякъде?
***
Постепенно се озовахме в едно положение, дирижирано от безподобна цензура – състояваме се през нея, към този момент я одобряваме за нещо обикновено. Заради старанието на локалните лекета/приспособенци нищо не научихме за войната в Украйна, която е на изчерпване. На нас ни е предоставено срамното занимание само да лепим афишите за непознати събития и герои – и те подправени и глупави.
***
Нас Истината все ни застига след време – тогава, когато напълно е оглупена от измислици и въобще не ни прави работа.
Оглупени от неведение хора и оглупена истина – какво по-добро комбиниране в услуга на Властниците.
***
Хоризонтите на мечтанието ще се съкратяват от ден на ден. „ Хоризонт “ даже и в този момент е рядко употребена дума, а „ фантазия “ е напряко зачеркната. Сега мнозина „ мечтаят “, вгледани в Миналото – само че скоро и това ще стане невероятно.
***
Нашите политически мелези са нахални без никаква мярка – могат да увесят нечие непознато знаме в кабинетите си на висши сановници, те даже биха се завивали нощем с него, без никакъв срам. Един се хвалеше, че носел боксерки – гащи, както той се изрази – с цветовете на американското знаме. Такъв като нищо би се разходил по гащи и на някой банкет в американското посолство.
***
Ако някоя телевизия излъчва единствено скритите от публиката обстоятелства, ще има невиждан триумф.
***
Живеем с неистини. И, в случай че имаме шанс, с някоя и друга Полуистина.
***
Тази година нямало обири на грозде, тъй като лозовите масиви ги пазели жандармеристи. Това знак ли е, че сме подготвени за Шенген? Не можем себе си да опазим от личните си хора, които ние самите превърнахме в крадци, а ще опазим Европа.
***
Европейските политически лисунгери не си вършат труда да признаят, че не сме дорасли въобще за Европа и по тази причина ни заглавичкват с някакъв Шенген – това е методът да прикрият презрителната си милозливост. Е, не са баш като Чърчил – той се надсмиваше над един народ, който си честитял, след посещаване в банята – като че ли напряко се е възнесъл. О, какъв брой са славни нашите Възнесения!
***
Между другото: идиотска формула за ръководство може ли да се практикува и от естествени хора – или наложително единствено от идиоти?
***
Търпението на Народа наподобява неизчерпаемо. Към житейските неволи то, въпреки всичко, има някакво опрощение – елементарните хора са надарени с честността и куража да търсят и в себе си някаква виновност за нескончаемите провали. Но търпението, което демонстрират към политическите мошеници, напряко е незаконно.
***
Бойко вечно лепна прозвището „ мисирки “ на хората от нашия поминък. Полагаше му се тази чест, тъй като таман него го ласкаеха по несравним метод, даже Живков би се смутил от толкоз хвалебствия, само че Бойко устоя и дори все му се виждаха малко. Веднъж сподели на репортерките, които го бяха накачулили: „ Приятна събота! “ И те непринудено му благодариха – нищо, че беше неделя.
Е, да, хвалебствията по адрес на властниците отравят като нищо друго нашият поминък. Но мисирките няма да се откажат от тях – към този момент не.
***
Според скорошно проучване на Евростат, българите са най-недоволни от живота си, спрямо останалите поданици на страните от Европейски Съюз. Няма по какъв начин да не е по този начин, откакто 22,5 % от българите нямат задоволително пари за топъл дом през зимата – приблизително за страните от Европейски Съюз този индикатор е 9,3 %. И още: 18,7 % от българите изпитват тежки материални ограничения – при приблизително равнище за Европейски Съюз от 6,7 %.
Да спрем дотук – ясно е,че сме се запътили към Изхода, само поради студа към момента не се усеща вонята от гниенето.
***
Народа към този момент наднича в ковчега си, само че политиците не престават да играят несмислените си игрички.
***
Населението на България понижава най-бързо измежду страните от Европейския съюз. „ Намалява “ обаче в тази ситуация е изцяло неуместна дума, тя грозно фалшифицира погрома, омекотява го – „ изтребване “ е точната дума, изтребване. Трябва да се примирим и да се научим да живеем с такива думи. Само по този метод ще осъзнаем, какъв брой жестоки са обстоятелствата, какъв брой близо сме до въртопа, в който ще се удавим.
Жестокост ни е нужна – с цел да схванем най-накрая до каква степен сме се докарали.
***
Народа наподобява по този начин, като че ли е сменен – сякаш е лишен изцяло от съпротивителни сили и към този момент всевъзможни тутманици са в положение с лекост да го обяздят. Преди време и за дълго обичаната му фраза бе „ Няма страна “ – през днешния ден към този момент чуваме друго: „ Не сме Народ “.
***
Това ли е Краят? И по какъв начин съумяха властнците да залъжат Народеца, да го примирят и, в последна сметка, да го приравнят до личните си ограничения? Тъжна работа, тъжна. И, в действителност, е още по-зле, тъй като малко на брой проникват до дъното и обговарят Провала.
***
Идиоти обладават разсъдъка на естествените хора. И като че ли това ще продължава постоянно.
***
Ей, Политици Сладки – направете една елементарна сметчица: какво би трябвало да се случи, че най-сетне да се отлепим от първото място по смъртност на популацията? Какво? Кога? Поне да сме втори? Кога ще постигнете този исторически триумф? И по какъв начин пък нито една партия не се сети до момента да обещае това на гламавите гласоподаватели – вижте какъв брой обнадеждаващо би звучал един избирателен апел: „ Ще реализираме нов триумф на Нашите Мъртъвци! “
***
Нашите политици са си овце, наметнати с тигрови кожи. Светът ги знае като такива, знае ги даже по-добре, в сравнение с тукашния Народец – който от време на време се прави, че не схваща едно или друго, единствено с цел да резервира нещичко от достолепието си. Насилена давност против подправено достолепие – може ли да се оцени въобще нещо толкоз тъпо?
***
Манията да се търсят спасители извън – спасители-ширпотреба – ни напомня, че сме заложници на една нечувана злополука: не разполагаме с заслужен човешки материал за потребностите на Властта, даже нямаме визия от какви хора се нуждаем.
***
Нашето Блато, в което сме затънали, още дълго време няма да бъде пресушено – даже да бъде поверено на някой нахалник с тройно поданство..
***
Българите ще оцелеят, единствено когато се разделят с днешна България.
***
* Фрази от текстове, оповестени през 2023 година
От Facebook профила на журналиста Кеворк Кеворкян
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР