Миналият път разгледахме по-популярните заблуждения относно централните процесори. Сега нека

...
Миналият път разгледахме по-популярните заблуждения относно централните процесори. Сега нека
Коментари Харесай

12 мита за оперативната памет, които е време да забравим

Миналият път разгледахме по-популярните заблуждения по отношение на централните процесори. Сега дано да се спрем на по-популярните легенди, свързани с оперативната памет.
1Двуканалният режим не е толкоз нужен, значим е потенциалът
Не сте ли се замисляли, че RAM плочката с потенциал 8 GB е по-евтина от две плочки по 4 GB. Желанието да се икономиса е явно, само че това не трябва да се прави, в случай че се занимавате с освен това от сърфиране в интернет и гледане на филми. Двуканалният режим на оперативната памет форсира нейната работа със сериозните 70-90%, като по едно и също време с  това понижава натоварването на централния процесор. Той по-малко престоява и му остава повече време и запас за други задания. Според другите проби, двуканалната RAM форсира изчислителните логаритми и игрите не с един-два %, а с десетки проценти. Като се има поради, че разликата в цената на една RAM плочка се разграничава с 5-7% от цената на две плочки, то сигурно е по-добре да се вземат две RAM плочки, които да работят в двуканален режим.
2За работа в двуканален режим са нужни две идентични RAM плочки

Времената на DDR и DDR2 паметите, когато слагането на две, даже и идентични RAM плочки изискваше редица настройки, от дълго време изминаха. Днес всичко е по-лесно: DDR3 и DDR4 модулите могат да имат всевъзможен потенциал, периодичност и тайминги. Уви, към момента има редки изключения заради остарял BIOS, само че те към този момент на процедура не се срещат. Правилото се простичко: двуканалният режим ще работи, като потенциалът на двете плочки ще се сумира, а честотата ще бъде честотата на по-бавната RAM плочка. Или ще се употребяват по-слабите JEDEC спецификации. JEDEC е организацията, която предписва, че във всяка плочка оперативна памет би трябвало да са записани съвместимите честоти и тайминги на DDR3 и DDR4 паметите. Това е особено направено, с цел да могат RAM плочките от еднакъв тип (само DDR3 или единствено DDR4) да намерят общ език.
3Овърклокът на RAM паметта е загуба на време, едвам се вдигнат цифрите в бенчмарковете

Допреди 7-10 години това в действителност бе по този начин. Тогава и двуканалният режим не вдигаше продуктивността изключително доста. Но времената се трансформираха. Така да вземем за пример, при процесорите Ryzen честотата на оперативната памет е непосредствено обвързвана с честотата на вътрешната шина, съединяваща двата блока ядра. Така че RAM овърклокът непосредствено въздейства и на продуктивността на централния процесор. Но даже и при процесорите на Intel ускоряването на оперативната памет дава доста положителни резултати:

Така да вземем за пример, при обработването на изображения, нарастването на скоростта на RAM от 2400 до 2933 MHz понижава времето на обработка с 15-20%. А сходен овърклок разрешават на процедура всички DDR4 модули.
4Вградените XMP/D.O.C.P профили мигновено оферират най-хубавите честоти и тайминги

RAM овърклокът към този момент е напълно елементарен и за начинаещия консуматор. В магазините се продават RAM плочки с вградени профили за овърклок. Достатъчно е някой от тях да бъде определен в BIOS-а и вашата памет стартира устойчиво да работи, освен това неведнъж с един и половина пъти по-бързо от общоприетите за DDR4 2133 MHz. Разбира се, преди да запише други честоти и тайминги в профила, производителят деликатно е тествал своите партиди с памети и както при процесорите, оставя огромни запаси.

Ето за какво, има смисъл да се опита след избирането на профила, настройките още малко да се трансформират. А това дава най-малко 5-10% спомагателна продуктивност. Като се има поради, че производителят нормално предлага цяла серия памети, да вземем за пример с честоти 3066/3200/3333 MHz, неведнъж може да бъде взета най-евтината с 3066 MHz периодичност и да се изберат 3333 MHz. Ще се получи висока продуктивност и малко ще се икономиса.
5Бързата RAM във всички случи покачва продуктивността
Да не забравяме, че надалеч не постоянно паметта може да бъде ускорена. Така да вземем за пример, при Intel това става единствено с чиповете от серия Z. Ето за какво няма никакъв смисъл да се вземе някакъв i5-8400, дънна платка с чипсета B360 и DDR4-3200 оперативна памет. В този случай контролерът на паметта не може да вдигне честотата над 2666 MHz и няма никакъв смисъл да се харчи за бърза RAM.

Това се отнася и за преносимите компютри – скъпите модели с HK процесори могат да клокват паметта, само че в случай че нямате сходен процесор, няма смисъл да купувате RAM с периодичност над 2400-2666 MHz.
6Радиаторите за RAM паметите са нужни и избавят от прегряване

Мит, интензивно подхранван от маркетолозите, с цел да могат да продадат една и съща памет, която с радиатори коства много повече. Първо, в случай че паметта работи с честоти и напрежения, близки до JEDEC спецификациите (2133-2400 MHz и 1,2 V за DDR4), то радиатори безусловно не са нужни. Нагряването няма да надвиши 35-40 градуса по Целзий и при оптимално натоварване. Именно по тази причина RAM плочките в преносимите компютри нямат радиатори.

Но даже да си изберете по-високочестотна памет с 4000+ MHz при 1,35 или 1,4 и даже 1,5 V (това е екстремално), то нагряването към този момент може да се усети и да доближи 50-60 градуса. Но в случай че погледнем в спецификациите при какви температури могат да работят RAM чиповете, ще забележим, че производителите показват 80-90 градуса, а това не може да бъде достигнато и при най-тежкия овърклок. Радиаторите на RAM паметите са просто бижу.
7Оперативната памет изгаря от овърклока
Да, и по тази причина някои производители продават фабричен клокната памет. Разбира се, при предпочитание може да бъде развалено всичко и не е добра концепция да се излиза от някои рамки. Така да вземем за пример, за DDR4 паметите за безвредно напрежение се смята 1,2-1,35 V, а честоти в границите на тези напрежения могат да бъдат всевъзможни – от честотата RAM чиповете не могат да изгорят.
8Ако на дънната платка има DDR3 и DDR4 слотове, могат да бъдат сложени всевъзможни RAM съчетания

Опасен мит. Естествено, DDR3 и DDR4 не могат да работят дружно, тъй като те нямат общи съгласно JEDEC спецификациите честоти и тайминги. Второ, едновременното слагане на DDR3 и DDR4 на може да повреди дъното и/или паметта. Така да вземем за пример, дънната платка може да подаде екстремалните 1,5 V на DDR4 паметта, а това напрежение е естественото за DDR3 паметите. Трябва да се слагат плочки от един и същи вид.
9Най-новите генерации процесори Intel (Coffee Lake) не могат да работята с DDR3

И в действителност, в случай че посетим формалния уебсайт на Intel, ще забележим, че се поддържа единствено DDR4 паметта.

Но в действителност Intel не направи съвсем никакви промени в контролера на паметта още от времената на SkyLake. И като се има поради, че редица производители на дънни платки гледат само облагата, то можем да попаднем на следното знамение:



Това е дъното Biostar H310MHD3 – т.е., чипсетът е H310, който поддържа даже и Core i9-9900K, само че на дъното има единствено два DDR3 слота. Така че, в случай че ще обновявате процесора, не постоянно е наложително да сменяте и паметта.
10При клокването на оперативната памет най-важното е да се реализира оптималната периодичност

Не е по този начин. Важен е салдото сред честотата и таймингите (тоест, задръжките при работа с паметта). Може да се окаже, че памет с по-ниска тактова периодичност и по-малки задръжки работи по-добре в сравнение с при висока периодичност и огромни тайминги.

В този случай е добре да се създадат няколко теста и да се избере оптималното с известното приложение memtest
11Не могат да се слагат дружно DDR3L и DDR3
Това към този момент не е изключително настоящ мит, само че DDR3 към момента се употребява и има смисъл. Тъй като излизането на DDR4 се забави, бе измислена междинната DDR3L, главното изобретение в която е опцията да работи при по-ниско напрежение. Тя работи при 1,35 V, до момента в който елементарната DDR3 употребява 1,5 V. Оттук е и митът, че в случай че бъдат сложени дружно, едната ще изгори от по-високото напрежение.

Но 1,5 V е обикновено напрежение и за нисковолтовата памет. Освен това, щом JEDEC не изисква промяна на слота, то това значи, че тези два вида RAM са съвместими.
1264-битовите версии на Windows поддържат RAM със всевъзможен потенциал
Разбира се, че не е по този начин. Това че Windows х86 не може да адресира повече от към 3,5 GB RAM, вероятно знаят всички (ако не засягаме PAE). Ако изчислим осведомителния размер на паметта, която може да бъде адресирана в една 64-битова система, ще получим съвсем безпределно число – 16 милиона терабайта. Но на процедура всичко е прекомерно тривиално. Така да вземем за пример, Windows XP x64 поддържа „само“ до 128 GB оперативна памет. Възможностите на Windows 7 стигат до 192 GB, а на Windows 8 и 10 – до 512 GB. За потребителските машини тези цифри наподобяват големи, само че за сървърите това от дълго време не е по този начин.

Това са днешните съществени легенди за оперативната памет. В тях не засегнахме сървърния сегмент и компютрите, излезли на пазара преди 10 години. Ако знаете още нещо от този жанр, споделете, с цел да умножим познанието.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР