Миналият месец италианският антимонополен регулатор Autorità Garante della Concorrenza e

...
Миналият месец италианският антимонополен регулатор Autorità Garante della Concorrenza e
Коментари Харесай

Как Италия стана един от големите врагове на технологичните гиганти?

Миналият месец италианският антимонополен регулатор Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato (AGCM) наложи следващата голяма санкция на Amazon за 1,13 милиарда евро.

Прави усещане, че AGCM ускорява контрола през последната година с редица решения против колоса за електронна търговия, против компанията майка на Гугъл Alphabet и компанията Meta. Това са единствено част от имената в листата на регулатора.

Последната санкция на Amazon, беше поради обстоятелството, че компанията предизвиква италианските продавачи да употребяват нейната логистична услуга, което, съгласно надзорния орган, е корист с господстващото й състояние. Amazon отхвърля обвиняванията.

Според преподавателя по стопанска система в английския университет в Ланкастър Рено Фукарт огромните финансови наказания са част от наклонността измежду националните регулатори да работят незабавно против огромни софтуерни компании, тъй като следствията на равнище Европейски Съюз могат да се проточат във времето.

" Държавните регулатори желаят да покажат, че са дейни, че в действителност значат нещо ", сподели Фукарт.
 Италия санкции Amazon с 1,13 милиарда евро поради корист с господстващо пазарно състояние
Италия санкции Amazon с 1,13 милиарда евро поради корист с господстващо пазарно състояние

Amazon дава преимущество на някои от своите консуматори спрямо продавачите на трети страни

Ето за какво и AGCM беше доста деен през 2021 година Регулаторът няколко пъти наложи санкции против огромни американски софтуерни компании. Органът санкции Amazon и Apple поради хипотетично съдействие с антипазарни политики.. Глобата за Гугъл беше 102 милиона евро за " корист с господстващо състояние " за софтуерния артикул за коли, а през февруари санкции Фейсбук с 7 милиона евро за непозволено потребление на персонални данни.

AGCM към този момент се сблъсква с ответните удари на фирмите. Amazon възнамерява да апелира санкцията от 1,28 милиарда $.

По думите на специалисти не е изненадващо, че някои държавни регулатори, като тези в Италия,Франция и Германия, са поели самодейност да се опълчат на огромните софтуерни компании - Big Tech.

Въпреки това има проблеми с бюджета, ресурсите, като регулаторите са изправени пред доста трудности. Събирането на доказателства и данни, изключително от големия световен бизнес на фирмите, изисква доста запаси.
 Италия глобява Amazon и Apple с над €200 милиона за антиконкурентно съдействие
Италия глобява Amazon и Apple с над €200 милиона за антиконкурентно съдействие

Според антимонополните управляващи дейностите на фирмите нарушават разпоредбите на Европейски Съюз

Други регулатори са основали профилирани звена за справяне с сходни проблеми с огромните софтуерни компании. Пример за това е Органът за конкуренция и пазари на Обединеното кралство (CMA), който в последно време форсира дейности си против огромни софтуерни играчи и сътвори особено звено, което да се занимава с следствие на тези компании.

И други регулаторни органи не престават да подхващат дейности. Още първата седмица на януари френският антимонополен орган наложи на Гугъл и Фейсбук санкции надлежно от 150 милиона евро и 60 милиона евро за потреблението на " бисквитки ", а немските органи проверяват Гугъл.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР