Миналият месец беше най-горещият октомври в световен мащаб, съобщи Европейският

...
Миналият месец беше най-горещият октомври в световен мащаб, съобщи Европейският
Коментари Харесай

Рекордните температури през октомври показват, че 2023 г. ще бъде най-топлата година в историята

Миналият месец беше най-горещият октомври в международен мащаб, заяви Европейският климатичен екран в сряда, защото месеците на изключителна топлота евентуално ще създадат 2023 година най-топлата година в историята.

С температурите, скачащи над предходните междинни стойности с изключителни граници, учените споделят, че натискът върху международните водачи да лимитират замърсяването с парникови газове, затоплящи планетата, в никакъв случай не е бил по-неотложен, до момента в който се приготвят да се срещнат в Дубай за климатичната конференция UNCOP28 този месец.

Сушата изсуши елементи от Съединените щати и Мексико през октомври, до момента в който големи елементи от планетата видяха по-влажни от естествените условия, постоянно свързани с стихии и циклони, сподели Службата на Европейски Съюз за изменението на климата Коперник (C3S).

Температурите на морската повърхнина бяха най-високите, регистрирани в миналото за месеца, събитие, провокирано от световното стопляне, което съгласно учените играе основна роля за превръщането на бурите в по-свирепи и разрушителни.

„ Октомври 2023 година стана очевидец на изключителни температурни аномалии след четиримесечно изтриване на световни температурни върхове “, сподели Саманта Бърджис, заместник-директор на C3S.

„ Можем да кажем с съвсем сигурност, че 2023 година ще бъде най-топлата година в историята и сега е с 1,43 градуса по Целзий над междинното за прединдустриалната ера. Усещането за неотложност от амбициозни дейности в региона на климата, влизащи в COP28, в никакъв случай не е било по-високо. “

Епохалното Парижко съглашение видя близо 200 страни, дали обещание да лимитират световното стопляне до доста под два градуса по Целзий от прединдустриалната епоха и за предпочитане по-безопасни 1,5C.

Тези температурни прагове ще бъдат измерени като междинна стойност за няколко десетилетия, а не за една година.

Тази година също видяхме началото на затоплящия метеорологичен феномен Ел Ниньо -- който затопля водите в южната част на Тихия океан и провокира по-горещо време оттатък -- макар че учените чакат най-лошите резултати да се усетят в края на 2023 година и през идната година.

Октомври е бил с 1,7C по-топъл от предстоящата междинна стойност за октомври за прединдустриалната епоха, сподели Коперник.

Глобалните междинни температури от януари насам са най-високите в записите от 1940 година, добави мониторът, регистрирайки 1,43C над междинната стойност от прединдустриалния интервал 1850-1900 година

Извън тези публични записи, учените споделят, че данните за климата, които се връщат по-назад - като дървесни пръстени или ледени ядра - допускат, че температурите, следени тази година, може да са невиждани в човешката история, евентуално най-топлите от повече от 100 000 години.

„ Неизследвана територия

Средните температури на морската повърхнина за месеца, като се изключи полярните райони, също доближиха най-високите си стойности за октомври при 20,79C.

Океаните са погълнали 90 % от създадената непотребна топлота от човешката активност от зората на индустриалната ера, съгласно учените.

По-топлите океани са свързани с увеличение на интензивността на бурите и топенето на значими ледени шелфове, буфериращи големите ледени покривки на Гренландия и Антарктика, заплашващи разрушително море повишение на равнището.

По-топлата атмосфера също задържа повече влага, което води до по-обилни превалявания.

Лидерите, които се срещат в Обединените арабски емирства за конференцията COP28 от 30 ноември до 12 декември, ще би трябвало да отговорят на разобличителен отчет за напредъка на обещанията на света в Париж, откакто огромни научни отчети демонстрираха ясно, че светът е надалеч от пътя.

Въглеродните излъчвания – най-вече от изкопаеми горива – не престават да се усилват, когато би трябвало да бъдат понижени на половина през това десетилетие.

С малко под 1,2 градуса по Целзий повишението на температурата над равнищата от прединдустриалната ера провокира редица бедствени и скъпоструващи рискови метеорологични условия.

Хората по цялата планета се сблъскаха с горещи талази и суши тази година, до момента в който тежки наводнения удариха Съединени американски щати, Китай и Индия и отвън тях.

В Канада рекордните горски пожари, частично свързани с изменението на климата, отделиха повече въглероден диоксид от общите излъчвания на парникови газове в страната за 2021 година, съгласно отчет „ Състоянието на климата “, оповестен от група видни учени предишния месец.

Докладът предизвестява, че човечеството е навлязло в „ неразучена територия “ със стопляне, което заплашва живота на Земята.

Водещият създател Уилям Рипъл, професор в държавния университет на Орегон, сподели, че е евентуално междинните годишни температури да стартират да се записват над 1,5C.

„ Тъй като стоплянето продължава, ние сме изправени пред възходяща заплаха от усилване на противоположната връзка с климата и повратни точки като топенето на ледената завивка и измирането на горите “, сподели той.

„ Веднъж преминати, тези повратни точки могат да трансформират нашия климат по способи, които може да са сложни или невъзможни за превръщане. “

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР