Миналата зима европейците се сблъскаха с непосилни сметки за енергия,

...
Миналата зима европейците се сблъскаха с непосилни сметки за енергия,
Коментари Харесай

Политико: Притисната от две войни: Европа се готви за зимата

Миналата зима европейците се сблъскаха с непостижими сметки за сила, защото континентът бързо се отхвърли от съветския газ. Тази година Европейски Съюз е по-добре квалифициран, само че в този момент втора война също заплашва да раздруса енергийните му пазари, написа европейската редакция на Politico.

Конфликтът сред Израел и ХАМАС заплашва да наруши връзките на Европа с Близкия изток или даже да въвлече Иран в директна борба с Израел и неговите западни сътрудници. Въпреки че към този момент пазарите са релативно спокойни, всеки от тези сюжети може да провокира безпорядък.

Въпреки това Европа е " готова да посрещне напрежението на международния пазар на нефт и дизелово гориво ", съобщи в изявление за Politico комисарят по енергетиката Кадри Симсон.

 

" Длъжностните лица са си взели поучения от войната на Русия в Украйна и работят за създаване на положително схващане на всички наши уязвимости, с цел да се оправим най-добре с тях и по какъв начин да бъдем готови за всевъзможни произшествия или изключителни обстановки ".

" През последните седмици чиновниците на Европейски Съюз организираха голям брой срещи с страни, добиващи нефт, както остарели другари като Норвегия, по този начин и нови сътрудници като Алжир и Нигерия, с цел да изпреварят възможни разстройства ", е допълнила тя.

" След разгръщането на рецесията в Газа сме изправени пред два спора в европейско съседство. Източното Средиземноморие е значим терен за европейската енергийна сигурност, защото енергийният преход в Европа към момента е безизходен от геополитическа неустановеност. "  Симсон изяснява неналичието на драма на пазарите с " готовността и ръководството на рецесии, които Европейски Съюз вкара в отговор на енергийния шантаж на Русия ".


Вонните дейности в Газа и, в по-малка степен, по северната граница на Израел с Ливан имаха единствено лимитирано влияние върху петролните пазари. Първоначално цените се покачиха при новината за нападението на бойците на ХАМАС на 7 октомври и масирания отговор на Израел, само че основният бенчмарк за недопечен нефт Брент спадна с 4,2% тази седмица до към 81 $ (149.53 лева) за барел, към равнищата отпреди началото на насилието.

Пазарите заобиколиха повтаряне на обстановката от 1973 година, когато " войната от Йом Кипур " сред Израел и неговите съседи накара огромните арабски производители, отпред със Саудитска Арабия, да наложат ембарго върху износа си за съдружниците на Израел. Отношенията на страните от Персийския залив с Израел се усъвършенстваха доста през последните 50 години: ОАЕ и Бахрейн признаха суверенитета му по силата на Споразуменията от Абрахам от 2020 година, а Саудитска Арабия води договаряния да направи същото.

Поради това търговците залагат, че до момента в който спорът не се разшири, доставките на нефт ще останат повече или по-малко постоянни, е коментирал Виктор Катона, водещ анализатор на пазарите на недопечен нефт във компанията за енергийни разбори Kpler.

Според него рискът произтича по-скоро от Иран. В най-лошия случай разширението на спора може да накара Иран да наруши корабоплаването от арабските страни от Персийския залив през Ормузкия пролив. Суровият нефт на Иран, въпреки и под глобите на Запада, се изнася в огромни количества за Китай.

 

" Ако Израел стартира да нанася удари по иранската територия и вследствие на това Иран би трябвало да изнася по-малко, тогава Китай няма задоволително недопечен нефт и би трябвало да купува от друго място ", което ще докара до скок на международните цени, е добавил Катона. " Това е цяла серпантина, която ще се задейства неотложно. "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР