Миналата седмица в предаването „120 минути” гост беше зам.-главния секретар

...
Миналата седмица в предаването „120 минути” гост беше зам.-главния секретар
Коментари Харесай

Производителят на „Грипен”: Предлаганият на България изтребител F-16 съществува само на хартия

Миналата седмица в предаването „ 120 минути” посетител беше зам.-главния секретар на Съединени американски щати Джон Съливан. Реакции имаше на всички равнища в страната. След визитата му в България, министрите на защитата и на стопанската система предложиха да се договаря с „ Lockheed Martin” за покупката на самолети F-16. Без да чакат това – от другия главен претендент „ СААБ”, производители на изтребители „ Грипен”, желаеха право на отговор в „ 120 минути”.
Джон Съливан пред bTV: Правителството на Съединени американски щати не поддържа „ Турски поток ” Изтребителите Ф-16 са най-подходящи за защитата на България, сподели заместник-държавният секретар на Съединени американски щати
В предаването вицепрезидентът на СААБ за Централна и Източна Европа – българката Красимира Стоянова уточни, че са наранени от мнението и репликите на американския зам.-главен секретар, че сравнението сред „ Грипен” и F-16 е като да сравняваш ябълки и портокали.

„ Кое е по-добро, ябълките или портокалите са по-здравословни? Всеки човек има усет. Не знам за кои технологии господин Съливан загатва, тъй като самолетът F-16V, който се предлага на България сега, не съществува. Даже заводът, който ще го създава в Южна Каролина – не съществува. Може единствено да допускаме какви технологии ще има включени в този самолет”, сподели Стоянова.
Докладът за избор на нов изтребител предлага договаряния със Съединени американски щати за F-16 Другите две предложения бяха от Швеция за „ Грипен ” и от Италия за втора употреба „ Юрофайтър ”.
Българката сподели, че „ Грипен” е една забележителна оръжейна система, която е потвърдена в интернационалните участия и задачи на НАТО.

„ Самолетът, който ние предлагаме е на въоръжение сега, самолетът, който оферират съперниците не е на въоръжение в нито една страна. Той е единствено на хартия”, добави вицепрезидентът на „ СААБ”.

Красимира Стоянова съобщи, че от преди 15 години производителите на „ Грипен” договарят с България за въоръжение с изтребители, а предлагането на българските министри ги е изненадало.
Румен Радев: Изборът на F-16 за военен аероплан е успех на лобизма Това е и финалът на автокрацията за тази година, сподели президентът
„ България разгласи съперника процедура преди две години. 2017 година процедурата беше прекъсната, с цел да могат да бъдат поканени повече участници и да се разшири листата, с цел да има повече конкурентоспособност. Сега внезапно се оказва, че не би трябвало да има процедура, тъй като една страните участнички – Съединени американски щати не биха могли да проведат прегори в конкурентна среда, а би трябвало да бъдат определени. Това е напълно друга процедура. Аз не желая да съм на мястото на господин Каракачанов, с цел да изясни по какъв начин от една конкурентна процедура, с необятен кръг от представители – от Съединени американски щати и Европа, по какъв начин в този момент ще продължим”, разяснява Стоянова.

Вицепрезидентът на компанията, производител на „ Грипен” беше безапелационна, че не са лобирали пред президента Румен Радев да бъде определен техният аероплан. Такова подозрение изрази ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в ефира на bTV.
Цветан Цветанов: Най-добрият избор на изтребител е F-16, решението е експертно Лидерът на ПГ на ГЕРБ съобщи, че в Чехия и Унгария също са предпочели F-16 пред „ Грипен ”
„ Аз работя по този план от 15 години, никой до момента не ме е обвинил в лобизъм и изрично отхвърлям мнение, че има лобизъм или, че предварителната процедура е била непрозрачна. Както първата, по този начин и втората до в този момент, бяха професионално направени и транспарантни. Има методология, на която ние сме дали отговор. Неслучайно печелим два пъти. В отчета на Министерство на защитата може да видите, че най-хубавата оферта по главния параметър „ оперативна ефективност” е нашата оферта, във връзка с цената – отново е нашата оферта. Това, което служебното държавно управление избра и това, което излиза от оценката на втората процедура е едно и също”, съобщи Стоянова.

Красимира Стоянова уточни, че тяхната оферта е била доста по-евтина и прикани Министерството на защитата да отвори процедурата и да покаже същинските цени. „ И в случай че тогава, в случай че работната група е оценила нашето предложение като по-лошо, ние ще си тръгнем без никакъв различен коментар. Нашата цена е доста под 1,5 млрд лева, тъй като ние не желаеме да обвързваме България с съответно въоръжение, както прави другата страна. На нашия аероплан е интегрирано американско, европейско и израелско въоръжение”, добави Стоянова.

Вицепрезидентът на „ СААБ” съобщи, че американската оферта дава отговор на четири от седемте условия на страната ни. Според нея, те не могат да изпълнят заложените периоди, предлаганият модел не е на въоръжение сега на никое място по света и изискват 100-процентово възнаграждение след подписване на договорката, макар че страната ни държи на разсрочено заплащане.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР