Миналата седмица ще запомня с един от малкото случаи, в

...
Миналата седмица ще запомня с един от малкото случаи, в
Коментари Харесай

Няма нищо страшно. Просто ме е срам

Миналата седмица ще запомня с един от дребното случаи, в които изпитах позор от това, че съм родена в България и предпочитам да пребивавам тук. Колкото и редки да са тези моменти, толкоз по-остри и запаметяващи се остават.

Ако не сте били в цялостна осведомителна изолираност през последните няколко дни, сте разбрали, че билбордове от акцията „ Различни хора, равни права “ в поддръжка на ЛГБТИ обществото бяха вандализирани от жители у нас и свалени след подаване на десетки недоволства за това, че са аморални и развращават.

 хомосексуалност Thinkstock

Щом изображения на двойка прегърнати мъже или дами провокира сходни реакции, не желая да си представям какво би се случило на двама души от един и същи пол, в случай че решат да застанат по този метод на улицата измежду други хора.

Тук обаче идва аргументът, че нямало потребност от сходни демонстрации, тъй като хората нe се интересуват от това кой с кого си ляга. Натрапването на хомосексуалността било това, което нервира – тъкмо обаче възприемането на сходна акция като показност и афиширане потвърждава какъв брой е нужна.

Докато бях студентка, един път организирах изследване на тематика „ Отношение на обществото към хомосексуалните в България “. И до момента в който по-голяма част от запитаните бяха дали отговор по какъв начин нямат срещу да работят дружно с хора с нетрадиционна ориентировка и смятат себе си за толерантни, измежду изводите най-после беше, че повече от половината интервюирани не желаят да стават очевидци на прояви на усеща сред хомосексуални на обществени места .

 хомосексуалност Thinkstock

Това обаче не е никаква приемливост – тя си личи точно в това да бъдеш очевидец на нещо и да нямаш срещу него. Когато забележиш на улицата мъж и жена, държащи се за ръце, да преминеш около тях по същия метод и когато видиш двама мъже или две дами. Както и да обясниш по естествен метод на детето си по какъв начин стоят нещата, с цел да не се трансформира в хомофоб или страхуващ се за живота си педераст. А заливането на афиш с багра и призоваването за свалянето на плакати освен нарушава свободата на изложение, само че наподобява повече на акция от Средновековието или на членове на Ку Клукс Клан.

Не мога да проумея по какъв начин е допустимо някои хора могат да считат сходна акция за развращаваща агитация, по какъв начин сякаш влиятелен вестник разгласява публикация със заглавие „ Джендърите нападат “ (сякаш става дума за извънземна форма на живот, а думата даже не е употребена правилно), а български сценичен режисьор я споделя на стената си във Фейсбук – не като отвращение против нея, а в поддръжка. Да не приказваме за съпоставения с педофилията, която съгласно нечия брилянтна логичност също както хомосексуалността може да се дефинира като „ просто обич “ – единствено че първото е психическо отклоняване и е криминализирано, за разлика от другото.

 хомосексуалност Thinkstock

Че акцията не е издържана по най-правилния метод (и да вземем за пример би трябвало да включва и разнополови двойки), единствено може да спорим, само че е ясно, че настройките в България няма по какъв начин да се трансформират с билбордове. Докато обаче против сходни изображения се реагира по подобен метод, също е невероятно да се провокира смяна.

Но може би в тъкмо това е смисълът на акцията – да предизвика и потвърди какъв брой грозно може да стане, когато се разбере, че казусът не е в „ демонстрациите “, а в комплексите и иррационалните човешки страхове. За тези, които се боят от конспирации, невежите, или тези, на които им липсва улегналост и непоклатимост, все нещо или някой – по-често друг от тях, ще бъде опасност за тяхното бъдеще или ще пречи на комфорта им в сегашното.

А другите се демонстрират не тъй като по този начин е съвременно, а защото в 21 век човечеството още не е осъзнало, че всеки от нас заслужава да получи равни права от закона . Бракът у нас съгласно Конституцията към момента е съюз, който се подписва сред мъж и жена.

 хомосексуалност Thinkstock

И който счита, че напъните би трябвало да се насочат единствено върху законодателни промени, се бърка – няма по какъв начин да се реализира смяна на хартия, без тя да е пристигнала първо в съзнанието. Доказателството го изживяваме повече от 20 години.

А с цел да не живеят и децата ви по този метод след още толкоз години, обяснете им по какъв начин стоят нещата с човешките взаимоотношения и не минавайте от другата страна на улицата, нито им закривайте очите, в случай че видите сходен билборд или пък двойка като тази от него онлайн. Това е просто непоносимост. И надали желаете да хората да се отнасят с нея към вашите деца или внуци, в случай че един ден те се окажат другите.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР