Миналата седмица получихме прекрасен подарък от нашата съседка България, пише

...
Миналата седмица получихме прекрасен подарък от нашата съседка България, пише
Коментари Харесай

Турската преса: С Тоска Софийската опера ни поднесе подарък, за да почетем Ататюрк

Миналата седмица получихме прелестен подарък от нашата съседка България, написа през днешния ден турският в. " Джумхурийет " в обява, отдадена на операта " Тоска ", която Софийската опера и балет показа в Анкара на 8 ноември и в Истанбул на 11 ноември като част от галатурнето под надпис " България поздравява Турция: Честита Стогодишнина на Републиката! " под патронажа на първите дами на двете страни - Десислава Радева и Емине Ердоган. 

" Тоска " беше прекрасен подарък за нас ", гласи заглавието на обявата, в която се показва, че Софийската държавна опера и балет е показала това произведение в Анкара и Истанбул с огромен състав с присъединяване освен български актьори, само че и на представители на Анкарската държавна опера и балет и детски хорове от Анкара и Истанбул. 

" Сопраното Габриела Георгиева в ролята на Флория Тоска притегли вниманието с опитната си актьорска игра и красивия си глас, който ловко използваше. Опитният баритон Ералп Къйъджъ в ролята на барон Скарпия съчета доста добре музиката и театъра. Костадин Андреев сполучливо изигра Каварадоси, любовника на Тоска. Диригент беше Сунай Муратов, а режисьор - Пламен Карталов. И двамата демонстрираха своето майсторство ", разяснява авторката на материала Евин Илясоглу.

Тя подсети за годините, прекарани от създателя на турската република Мустафа Кемал като боен аташе в София, където посещава театъра и операта. 

" Говори се, че по това време той гледал и се възхищавал на операта " Тоска " на Пучини. Когато се върнал, желал оперното изкуство да се практикува в Турция ", показва още тя.

" Българската опера и балет ни сервира подобен подарък, с цел да почетем паметта на нашия предтеча. Това беше един доста скъп подарък. Приходите от тези събития в Анкара и Истанбул под патронажа на брачната половинка на президента на Република България и на брачната половинка на президента на Република Турция ще бъдат дарени на потърпевшите от земетресенията ", които лишиха живота на десетки хиляди хора и нанесоха големи материални вреди в Южна и Югоизточна Турция, отбелязва още авторката.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР