Миналата седмица излязоха данните за кредитния растеж и всъщност имаме

...
Миналата седмица излязоха данните за кредитния растеж и всъщност имаме
Коментари Харесай

Георги Ангелов: При над 1/3 от цените на жилищата в София има балон

„ Миналата седмица излязоха данните за кредитния напредък и в действителност имаме най-високия напредък на ипотечните заеми от десетилетие и половина насам. Това удостоверява тезата, че наливането на от ден на ден и повече пари на пазара на парцели не води до това да имаме повече жилища, а води до това, че жилищата нарастват и все по-малко хора могат да си ги разрешат ". Това съобщи в предаването „ Твоят ден " Георги Ангелов, икономист от „ Отворено общество ". Коментарът му е във връзка разбор на частна банка за пазара на парцели у нас и в частност в столицата, който провокира остра реакция от страна на Българска народна банка.

Ангелов уточни, че приходите у нас нарастват по-бавно от цените на жилищата и това се трансформира в огромен проблем за хората.

„ Моето мнение е по-различно. Наблюдавайки пазара и работеки интензивно на него, виждам, че макар че има три следващи тримесечия със спад на покупко-продажбите, това не се отрази на цените да тръгнат надолу, а в противен случай - статистиката демонстрира, че има към 10% растеж и тази година при намаляващия брой покупко-продажби. Другият значим факт е, че имаме огромна депозитна маса - доста спестени пари и в случай че погледнем броя на покупко-продажбите, които са кешови, без никакви заеми - те са половината. Пазарът е този, който може да дефинира по кое време цените ще тръгнат надолу. " Това посочи кредитният съветник Тихомир Тошев.

Според него цените потеглят надолу тогава, когато купувачите намалеят и се оттеглен, само че продавачите се усилят и предлагането нарасне. Засега обаче подобен сюжет не се вижда, безапелационен е Тошев.

Георги Ангелов добави, че сега се намираме при започване на един балон, който, в случай че оставим още година, по-късно може да докара до заплашителен срив. Според него Българска народна банка би трябвало да бъде по-активна по тематиката.

Пред репортера на NOVA Благой Бекриев притежателят на компания за недвижими парцели в Пловдив Яна Хинкова съобщи, че има утешение на пазара, що се отнася до продажбите на жилища.

„ Това се следи през третото тримесечие на тази година. Клиентите, които търсят парцели, са прецизни и се появват с ясни и точни стремежи, и са насочени предпочитано към новото строителство. При панелното и по-старо строителство се регистрира спад сред 10 и 20% ", уточни тя.

Хинкова счита, че бидейки част от международната стопанска система, България няма по какъв начин да не бъде повлияна от икономическата обстановка в света и по-конкретно инфлационните процеси. По думите ѝ повишението на цените е напълно логически развой по време на пик и развиване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР