Миналата седмица главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев успокои,

...
Миналата седмица главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев успокои,
Коментари Харесай

Д-р Татяна Николова бие тревога пред в. "ДОКТОР": Съществува реална опасност от морбили и у нас, първите симптоми са...

Миналата седмица основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев успокои, че няма да се допусне зараза от морбили в нашата страна. Но прикани персоналните лекари и родителите да ревизират и попълнят имунния статус на децата си, при положение на неизпълнена имунизация.

Това се наложи във връзка разразилата се зараза от морбили в прилежащи на България страни - в Гърция болните са повече от 900, в Македония и Сърбия, а даже и в Румъния, също има болни.
Днес беседваме по-подробно по тематиката с вирусолога доктор Татяна Николова от Медицинска лаборатория “Лина”.

- Д-р Николова, съществува ли в действителност заплаха от “внос” на морбили от чужбина?
- Да, има заплаха да се “внесе” морбили, само че освен тъй като в някои прилежащи страни има епидимични гърмежи, а поради това, че измежду някои деца има незадоволително построен имунитет. Ваксината срещу тази шарка се вкарва в 13-я месец от раждането, само че доста от родителите отхвърлят да я ползват.

Отговорността за това не е на Министерството на здравеопазването. Самият демократичен режим сега допуска такива родители да показват противоречие за слагане на тази значима ваксина. Или да закъсняват прекомерно доста за ваксинирането на децата си. В последна сметка се стига до такава степен, че децата не се ваксинират в точния момент. Оттам идва казусът.

Как се предава тази болест и какви са първите признаци и признаци четете в цялото изявление с доктор Татяна Николова на най-полезния здравен уебсайт Zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР