Миналата седмица френското издание Le Monde международно разследване, според което

...
Миналата седмица френското издание Le Monde международно разследване, според което
Коментари Харесай

И името на Александър Томов изплува в разследването OpenLux

Миналата седмица френското издание Le Monde интернационално следствие, съгласно което 55 000 офшорни компании, които ръководят активи на стойност минимум 6 трилиона евро, оперират в Люксембург поради удобните данъчни условия там.
Разследването, озаглавено, разкрива и български следи – в дребното херцогство има и над 500 млн. евро активи на български притежатели в общо 250 компании. 
Разследващият уебсайт " Биволъ " е измежду медийните сътрудници на Le Monde в OpenLux и към този момент публкува първите данни, свързани с български обществени персони. След като към този момент за юрист Любомир Пенчев , който е наследник на Константин Пенчев , сегашен член на Конституционния съд (КС) и някогашен омбудсман, второто име, изникнало в следствието, е това на политикът и някогашен притежател на ЦСКА - Александър Томов .
Днес  информация за активи за малко над 6 милиона евро, които са съсредоточени във компанията “Лира Инвестмънт ” (Lira Investments S.A.). Неин краен притежател е точно Томов. Фирмата е известна като някогашен притежател на акциите на ЦСКА и заемодател на клуба.
Захранването на люксембургските сметки е ставало с финансови инжекции за милиони от Томов, излиза наяве от следствието. Той е дал отговор на запитвания на " Биволъ " по проблема.
По думите му парите са идвали от заеми и възнаграждения получени от китайския милиардер Стивън Ло , който по този метод помагал на ЦСКА, само че след това Бойко Борисов го принудил да изостави клуба . Но с изключение на за финансиране на ЦСКА, люксембургската конструкция е служила и за имотни врътки в интерес на самия Томов, излиза наяве още от следствието.
Щедирят спонсор на ЦСКА е милиардер от Хонг-Конг, който искаше да построи нещо като български Лас Вегас – голям хотел с конгресен център и казина наоколо до Елин Пелин за над 1,6 милиарда евро. Проектът по този начин и не се случи, само че около него се заформи с доближения до премиера началник на тенис клуба в Банкя Иван Саздов .
Пред Върховния административен съд представителите на Стивън Ло от „ България Дивелопмънт /Холдингс/ лимитед ” ЕАД настояват, че Саздов ги е подвел да подпишат контракт за консултантски услуги за плана на стойност 80 милиона лв. . Той изтъкнал връзките си с премиера Борисов, с цел да ги убеди да го наемат за медиатор, който да им движи контактите с институциите.
Китайците претендират, че уговореното заплащане от 80 милиона лв. за Иван Саздов има “забранен от закона предмет ” и съставлява “типичен случай на търговия с въздействие ”.
Според Александър Томов точно отблъснала Стивън Ло, което довело до банкрута на ЦСКА.
" Лира не е офшорна компания – нито налозите там са по- ниски, нито аз се укривам като притежател. Създадох компанията, тъй като там комерсиалното право е по закон от преди 100 години – при пораждане на разногласия може да разгадавам на обикновено право, предвидимо законодателство ", изясни Томов.
" Поривът за бистрота ” обаче е неотдавна. Преди към 10 години Томов се крие зад подставени лица и не застава като краен притежател на компанията, държаща акциите на футболния клуб ", разясняват от " Биволъ ".
Това се вижда и в българския Търговски указател където компанията “Лира Инвестмънтс ” по документи няма нищо общо с Томов. През 2014 година в България е регистриран клон на люксембургската компания, който е българско юридическо лице и има български ЕИК. Като представител е посочено друго лице - Жан-Бернар Зеимет . Не Томов. Краен бенефициер не е заявен и досега в Търговския указател, макар условието за осветляване на собствеността по ЗМИП.
Това обаче не е първата офшорка, посредством която Томов ръководи акциите на ЦСКА. През 2006 година когато той поема клуба от Васил Божков е употребена друга конструкция – International Sport Management Services S.A., също записана в Люксембург.
Според Александър Томов действителният притежател на тази компания е Прамод Митал , който тогава е платил 15 милиона евро на Божков за ЦСКА. Томов описа, че Митал е употребил няколко компании в офшорни дестинации, като главният холдинг бил в Дубай.
International Sport Management Services S.A. е ликвидирана през 2013 година и нейният автентичен притежател няма по какъв начин да бъде оголен публично, с изключение на посредством интернационална правосъдна поръчка. Българската прокуратура, която в продължение на години проверява Томов за източване на ЦСКА, очевидно не е съумяла да обясни кой е крайният притежател на тази компания.
Още:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР