Миналата седмица Евростат - европейската статистическа служба - публикува годишния

...
Коментари Харесай

България в Европа: Защо Пловдив и Пазарджик са сред областите с най-много болнични легла в ЕС

Миналата седмица Евростат - европейската статистическа работа - разгласява годишния си отчет. В него обичайно се преглеждат всички детайли на европейския живот и се съпоставят 27-те страни - членки на Европейски Съюз, по критерии като обучение, качество на живот, опазване на здравето, стопанска система и др.Журналистите на " Капитал " прегледаха отчета и подбраха най-интересните или изненадващи съгласно тях статистики, които засягат районите на България, и се пробваха да отговорят на въпроса " за какво е по този начин ".В идващите няколко дни ще публикуваме по един въпрос и отговор на друга тема.Ето до момента оповестените:
Броят на болничните кревати и лекарите на 100 хиляди души население са индикатори за потенциала на здравната система и устойчивостта й по време на пандемии. Въпреки че България се класира измежду най-осигурените с лекари и болнични кревати страни, обаче, това не е помогнало за по-доброто лекуване на коронавирус и при втората вълна през есента на 2020 година пет български района оглавяват класацията с най-вече на брой умряли от коронавирус в Европейски Съюз - сред 701 (в северозападния регион) и 485 (в североизточния) на 100 хиляди души в другите райони при приблизително 271.8 в Европейски Съюз.

Според Евростат един от българските райони - Южен централен, в който влизат областите Пловдив и Пазарджик е с една от най-високите снабдености с болнични кревати в Европейски Съюз, повече от 800 на 100 хиляди души при приблизително 186 на 100 хиляди Подобна снабденост имат единствено още няколко района в Европейски Съюз - северногерманският район Мекленбург-Предна Померания, северният полски район Заходньопоморско и две столици на страни от някогашния източен блок - Будапеща и Букурещ.

За да разберем за какво е по този начин, би трябвало да се върнем 20 години обратно. Тогава страната взе решение да не приватизира държавните и общинските лечебни заведения, само че пък и да не лимитира разкриването на нови частни лечебни заведения. Така, наред с издигнатите към този момент лечебни заведения породиха нови обекти и общият брой на лечебните заведения в България стана 322 с 53173 кревати към 2018 година или приблизително - 74.8 кревати на 10 хиляди души.

По принцип разпределението на болничните кревати в България е неравномерно, като 59% от тях са съсредоточени в седем области - София 20.8%, Пловдив - 13.3%, Пазарджик - 4.3%, както и в Бургас, Варна, Плевен и Стара Загора.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР