Миналата седмица 15-годишно иранско момиче почина, след като беше пребито

...
Миналата седмица 15-годишно иранско момиче почина, след като беше пребито
Коментари Харесай

15-годишна ученичка загина след побой от полицаи в Иран

Миналата седмица 15-годишно иранско момиче умря, откакто беше пребито по време на навлизане на силите за сигурност в учебното заведение ѝ. Това заяви учителският синдикат, който прикани управляващите да спрат да убиват " почтени " протестиращи.

Асра Панахи е умряла на 13 октомври, откакто " служители на реда в цивилно облекло са нападнали " гимназия " Шахед " в северозападния град Ардабил, заяви Координационният съвет на учителските синдикати.

Учениците са били отведени в града на митинг против насилието и в памет на загиналата Махса Амини. Някои от учениците, които почнали да скандират лозунги против дискриминирането и неравенството, били " подложени на принуждение и обиди от цивилни и забулени дами ", съобщи профсъюзът. След като са били върнати в учебно заведение, те още веднъж са били бити, се споделя в изказване.

" След това една от ученичките на име Асра Панахи за жалост умря в болница, а няколко възпитаници бяха задържани ", се споделя в известието, като се прибавя, че поради побоя друга ученичка е в кома.

По-късно държавната телевизия излъчи изявление с чичото на Панахи, в което той съобщи, че тя е умряла от сърдечна непълнота. В отчет на уеб страницата Didban Iran парламентарният представител на град Ардабил, Казем Мусави, пък е представен да споделя, че момичето се е " самоубило с хапчета ". Тези изказвания провокираха гнева на пенсионираната иранска футболна звезда Али Даеи, който е родом от Ардабил и е имал проблеми с управляващите поради поддръжката си за митингите на Амини. В обява до 10-те си милиона почитатели в Instagram Даеи съобщи, че не има вяра Панахи да е умряла от сърдечна непълнота и отхвърли като " клюки " изказванието на депутата, че тя се е самоубила.

В свое изказване учителският профсъюз жигосах решението на учебното заведение да включи учениците в " идеологическото събитие " без единодушието на техните родители.

" Съветът приканва системата, военните и силите за сигурност да прекратят насилието над учениците. Също по този начин призоваваме системата да спре убийствата на почтени хора и беззащитни протестиращи ".

Коалиция от групи за отбрана на правата на индивида, в това число " Амнести интернешънъл ", съобщи, че при репресиите на силите за сигурност против протестиращите са загинали най-малко 23 разпознати деца.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР