Миналата година заради пандемията и ниското потребление много фирми се

...
Миналата година заради пандемията и ниското потребление много фирми се
Коментари Харесай

На свободния пазар за електроенергия сурвакат със задна дата

Миналата година поради пандемията и ниското ползване доста компании се оказаха на плюс поради решението си да купуват ток от свободния пазар. Радостта им обаче търпя малко. След възобновяване на европейските стопански системи още през първата половина на 2021 година търговците в България се оказаха в сложна обстановка заради непрекъснато високата, доста над историческите и предстоящите равнища, цена на електрическата енергия на Българска Независима Енергийна Борса (БНЕБ).

В началото на лятото на тази година към този момент бе ясно, че даже и компаниите, подписали с търговец на ток от свободния пазар на закрепени цени, ще получат анекси към договорите. В общите условия на множеството компании е планувано изискване, съгласно което при форсмажорни условия и обилни покачвания на цената на електрическата енергия, търгувана на БНЕБ, цените по закрепените контракти могат да се трансформират. И това се случи. Част от търговците „ сурвакаха “ със задна дата, а други уведомиха за идните промени, дадоха повече от месец предупреждение на клиентите си и по-късно новите цени влязоха в действие.

Лятото по предписание разноските за ток на компаниите са по-големи. И преди да стане ясно, че цената на тока ще пораства лудо, търговци оптимистично уверяваха клиентите си, че наесен сметките ще бъдат по-поносими. Сега ситуацията е " вяра тука всяка оставете ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР