„Миналата година проектът за Национална детска болница беше в застой.

...
„Миналата година проектът за Национална детска болница беше в застой.
Коментари Харесай

Доц. Пандов: Целта е да поставим здрава основа на Детската болница, но може да отнеме няколко години

„ Миналата година планът за Национална детска болница беше в застой. Започнаха доста инспекции. Изводът от тях беше, че планът по по този начин заложената социална поръчка е с неосъществим обект. От Министерство на регионалното развитие също имаше писма, че не може да бъде осъществен. Това сподели, че търсенето на най-бързото решение не постоянно е най-удачно “. Това сподели началникът на кабинета на министъра на опазването на здравето доцент Васил Пандов по време на конференция в Министерство на здравеопазването през днешния ден.

Той добави, че механичното обединяване на две структури – СБАЛ по детски заболявания и болница „ Лозенец “, препоръчано от служебния министър Стойчо Кацаров, също не е било удачно решение.

„ Преминаваме към идващ стадий – слагане на здрава основа, която може да отнеме няколко години. В момента тече предпроектно изследване. Да се откри дали Министерство на здравеопазването въобще има парцел, който е подобаващ за Национална детска болница. Ориентирахме се към изследване на недвижими парцели, които са благосъстоятелност на Министерството опазването на здравето или са част от капитала на обществени предприятия, благосъстоятелност на Министерство на здравеопазването на територията на град София. На първо място недвижимия парцел в капитала на УМБАЛ „ Св. Анна “, на последващо място в УМБАЛ „ Лозенец “, в Овча купел във филиала на Национална профилирана болница за физикална терапия и рехабилитация, в Специализираната болница по ортопедия „ Проф. Бойчо Бойчев “ в Горна Баня и на последно място във филиала на Националния комплекс по рехабилитация в Банкя “, сподели доцент Пандов.

По думите му първо би трябвало да се откри дали Министерство на здравеопазването въобще има подобаващ неподвижен парцел, само че паралелно с това би трябвало да се организира процедура по Закона за публичните поръчки за правене на задание за Националната детска болница. Предпроектното изследване пък ще завърши до края на юли. „ Ако в следствие се откри, че нито един от тези парцел е подобаващ – ще се търси преди всичко от страната и в следствие от общината “, сподели доцент Пандов.

„ Акцентът не е единствено постройката, а обединен интегрален метод към здравето на детето. Концентрация на познания, експертиза и най-хубавата инсталация в тази области и висококвалифициран личен състав “, добави здравният министър в оставка проф. Асена Сербезова.

Доц. Пандов се прави разбор на потребностите в детското опазване на здравето. „ Анализът е направен от ИАМН през февруари и допълнен през април, само че би трябвало да бъде надграден.

По отношение на кадровата обезпеченост на болничното заведение съгласно зам.-министъра на опазването на здравето доктор Петър Грибнев в България няма дефицит на педиатри, само че те са неравномерно разпределени. „ Това, което виждаме е, че се получава преразпределяне на педиатрите, които избират доболничната помощ за сметка на болничната и се вижда отлив в Отделенията по педиатрия. Това е, върху което би трябвало да работим. Иначе като компетентност не се вижда, че има дефицит спрямо Европа. Другото е, че има неравномерно систематизиране в огромните градове и по-малките обитаеми места. Това отново опира до Здравната карта, която ще ни даде визия какви потребности от педиатри има “, сподели той.

От Министерство на здравеопазването оповестиха още, че са отпуснати 1,5 млн. лева по план за уголемение в СБАЛ по детски заболявания. Директорът на лечебното заведение доктор Благомир Здравков изясни, че то към този момент е почнало по стратегия „ Региони в напредък “ и ще протече на няколко стадия.

Предвижда се Интензивното поделение да бъде разширено с още 5 кревати, тъй че да станат общо 11 и към този момент се образова нов екип. Прави се преустрояване и на приемния блок, който би трябвало да се трансформира в профилирано Детско незабавно поделение с нови фрагменти, модерна инсталация има, само че и ще се усили като повърхност.

Предвижда се и ремонт на цялостен етаж от болничното заведение, където да бъде основана Клиника по образна диагностика, защото болничното заведение има единствено един стандартен рентгенов уред и огромна част от децата се транспортират в други лечебни заведения.

Доц. Пандов заяви, че ще бъде основан Обществен съвет за Националната детска болница, който да служи като посредник сред държавните органи и неправителствените организации. „ Той да бъде верния компас в каква посока се движим. Още не е разисквана рамката и разпоредбите на публичния съвет. Целта му е да има добра връзка с Министерство на здравеопазването, която да не зависи от смяната на управлението “, сподели той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР