Миналата година криптогигантът Binance откри регионална централа в Париж с

...
Миналата година криптогигантът Binance откри регионална централа в Париж с
Коментари Харесай

Криптогигантът Binance се сблъсква с множество проблеми и в Европа

Миналата година криптогигантът Binance откри районна централа в Париж с вярата да разшири бизнеса си в Европа, само че обстановката не се развива по метода, по който желае компанията, оповестява Wall Street Journal (WSJ) и прибавя:    “Нидерландия и Белгия затвориха вратите си за борсата. Германия, най-голямата стопанска система в Европа, към момента не е дала лиценз за работа, а френски прокурори неотдавна претърсиха офиса на борсата в границите на следствие на контрола върху прането на пари ”.    Според изследователската компания Kaiko делът на Binance в търговията с криптовалути, деноминирани в евро, е понижен до към 15% от над 30% през януари, откакто регулаторните органи в доста страни сложиха под по-строг надзор интервенциите на криптоборсите поради срутва на FTX.      По-строгата позиция на европейските регулатори заплашва да ограничи още повече наличието на Binance и да я принуди да разчита от ден на ден на пазарите в Азия, Африка и Латинска Америка. Държави като Виетнам, Турция, Индия и Аржентина към този момент притеглят максимален потребителски трафик в Binance, макар че Франция, Германия и Нидерландия са в топ 25, съгласно данни на аналитичната компания SimilarWeb от май.   

Тези неуспехи на Стария континент способстват за проблемите на Binance в Съединени американски щати, където тя се бори със правосъден иск от Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища и с продължаващо наказателно следствие от страна на Министерството на правораздаването. 
Говорител на Binance разяснява, че компанията е съсредоточена върху осъществяването на условията на новото законодателство на Европейския съюз, което ще контролира фирмите за цифрови активи в 27-те му държави-членки и се чака да влезе в действие през идната година. Междувременно, споделя той, " продължаваме да работим за интензивно съблюдаване на актуалните условия ".    Криптокомпаниите чакат с неспокойствие новото законодателство на Европейски Съюз, наречено MiCA, тъй като то ще разреши на фирмите, оторизирани в една страна членка, да оферират услуги в целия блок. Но съществуват и разпореждания, съгласно които страните могат да забранят активността на дадена организация, в случай че техните регулаторни органи преценяват, че има риск за потребителите, изяснява пред WSJ Трентън Кенеди, представител на Chainalysis.    Въпреки че Binance остава най-голямата криптоплатформа в света, нейните проблеми се отразяват на активността ѝ. Според доставчика на данни CCData световният пазарен дял на Binance за спот търговия е понижен до 42% през юни - четвърти следващ месец на спад от пика от 57% през февруари. Според борсата загубата се дължи на края на търговията с Bitcoin с нулева такса.    

Основана от Чанпенг Джао през 2017 година, Binance се разраства със светкавична скорост, защото по това време множеството регулаторни органи по света стоят настрани от криптопазара.  
След това обаче доста страни започнаха да издават предизвестия против Binance, което принуди Джао да стартира да кандидатства за лицензи и да разгласи, че ще одобри регулациите. През май 2022 година Binance афишира Париж за своя първи районен щаб, само че от този момент насам чака съвсем година и половина за приемане на регистрация във Франция.    " Присъствието ни в страна от Г-7 със непоколебим регулатор изпраща доста мощен сигнал към другите страни ", споделя Джао в изявление за WSJ тогава.    Но предишното на Binance продължава да я преследва. За да издадат позволение за работа, френските прокурори започват следствие против борсата за липса на надзор върху прането на пари и нелегално предложение на услуги.     Говорителят на Binance удостоверява, че управляващите са създали посещаване на място в парижкия офис на компанията, само че отхвърля да разяснява " спецификата на правоприлагащите или регулаторните следствия ".   

Миналия месец белгийският Орган за финансови услуги и пазари подреди на Binance да спре да предлага услуги в страната, заявявайки, че борсата прави това, употребявайки компании отвън Европейското икономическо пространство, което е неразрешено. Дни по-рано Binance разяснява, че напуща нидерландския пазар, откакто не съумя да получи регистрация. 
Борсата също по този начин се бори да получи утвърждение за работа в Германия.    " Продължаваме да работим, с цел да се съобразим с условията на BaFin (германския регулатор) ", декларират от Binance.    В момента седем компании имат лиценз от BaFin, в това число американската криптоборса Coinbase.    Но това не са всички неприятни вести за Binance. Миналата седмица Paysafe, която поддържа преводи в евро към и от криптоборсата, разгласи, че ще спре да дава услугата. Малко по-рано компанията направи това и във връзка с английските лири.              
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР