Миналата година френският евродепутат Стефан Сежурне оглави либералната парламентарна група

...
Миналата година френският евродепутат Стефан Сежурне оглави либералната парламентарна група
Коментари Харесай

Председателят на Обнови Европа Стефан Сежурне: Бъдещето минава през Европа

Миналата година френският евродепутат Стефан Сежурне оглави демократичната парламентарна група " Обнови Европа " в Европейския парламент. Той е от политиците, които постоянно са " за " Европа и счита, че компромисът е европейският метод. Стефан Сежурне даде особено изявление пред Бойко Василев.

" Вярвам, че в политиката постоянно е по-добре да избереш компромиса пред силата ", безапелационен е евродепутатът.

Сежурне бе политически консултант на френския министър, след това станал президент - Еманюел Макрон.

Българска национална телевизия: Може ли Еманюел Макрон да промени Европа?

Стефан Сежурне: Сам човек не може да промени Европа. Много хора я трансформират. Президентът на Френската република, както и други държавни глави и министър председатели в Европа, насочва оферти. Дава подтик на политиката, предизвиква, провежда. Но да се върна на компромиса: той идва от 27 страни. Франция, другите водачи, могат да създадат предложение. След това всички работим по компромис, с цел да се реализира.



Българска национална телевизия: Защо служащите не имат вяра на днешните либерали? Вие сте били социалист и несъмнено знаете отговора?

Стефан Сежурне: Донякъде имате съображение. Предишните десетилетия либералите може би създаваха усещането, че пазарът е всичко и третира служащите като низша класа. Но при Ковид рецесията видях, че демократичните държавни управления опазиха повече популацията си, в сравнение с социалистическите. Например Франция, Нидерландия, колкото и да им струваше. Да се върна на въпроса ви, либералите могат да защитят най-уязвимите и ние би трябвало да го потвърдим.

Българска национална телевизия: Но кое е по-важно: комплицираната модерна персона да отбрани идентичността си? Или всеки да отбрани хляба си?

Стефан Сежурне: Можем да реализираме и двете: да имаме лична еднаквост – и, както казахте, да защитим хляба, т.е. да вършим обществени политики в отбрана на служащите. Двете не трябва да се опълчват. Иначе рискуваме да залитнем към популистка политика. А в Европа има огромен риск от това.

Българска национална телевизия: Защо Европа, а и Франция, не спря съветската експанзия?

Стефан Сежурне: Ако погледнем положително, Европа в никакъв случай не е била толкоз единна. Благодарение на европейските наказания и оръжия, Русия изпитва компликации. Благодарение на политическата и финансовата поддръжка за украинците, украинският народ оказва опозиция. Но, както казахте, Европа не съумя да предотврати войната. Колко способи бяха употребявани - дипломатически, лидерски визити… даже май не бяхме осведомени с всички детайлности. Смятам, че Путин е бил твърдо решен да стартира война, каквото ще да става. И ето ни тук. Въпросът в този момент е по какъв начин да създадем условия на мир. А те минават през украинската опозиция. Затова ще ги поддържаме и нататък.

Българска национална телевизия: А дългата маса, деляща Путин и Макрон – това не е ли знак?

Стефан Сежурне: Да, беше знак, неведнъж порицаван в европейските столици. Заради този облик на Европа, олицетворена от нашия президент, председателстващ Съвета на Европейски Съюз. Нямам какво да допълня към тълкуванията. Путин към този момент бе взел решението си. И имаше малко лицемерие, залъгване, освен това по отношение на всички международни водачи, отишли на място да го посетят. Той направи грешката да стартира тази война. Трябва да потвърдим, че е неточност.

Българска национална телевизия: Северна Македония и Европейски Съюз. Европейските либерали са за интеграцията. Но за какво натискът е против България?

Стефан Сежурне: Искам посланието ми да е доста про-европейско. Когато България и Северна Македония са подготвени, би трябвало да действаме. Когато в Северна Македония са положили институционални старания с значими промени. И Вие самите в България, както всяка нова държава-членка, сте правили промени, с цел да се доближите до европейските и западни стандарти, с цел да бъдем една общественост, с общо право и институции. В някакъв миг ще би трябвало да задвижим процеса. Това е значимо да се направи, с почитание към идентичността на всяка от страните, към националната проблематика.

Българска национална телевизия: Не би трябвало ли Северна Македония да потвърди, че се трансформира, а не България?

Стефан Сежурне: Именно. Първо от тях зависи да създадат промените, да се приготвят. Нито България, нито Франция, нито Германия ще решат. Всички 27 страни дружно ще решим. Преди всичко е належащо да реформираме присъединителния развой – да стане по-бърз. Не може страните да чакат по 10 години. Знаете ли на кои им лиши минимум време? На гърците! 9 години: от приемането на статут на претендент - до цялостното участие. Да, лишава време, само че някои неща могат да се забързат.

Българска национална телевизия: Накрая, Вие оптимист ли сте за бъдещето на Европа след войната?

Стефан Сежурне: Да, нямаме избор. Бъдещето минава през Европа. Видяхме го през Ковид пандемията: би трябвало ни интернационална взаимност. Виждаме го и с войната в Украйна: би трябвало да се браним взаимно. Европейската войска е фантазия. Преди 3-4 месеца говорихме за нея и ни споделиха: „ Не, не е допустимо “. После пристигна войната в Украйна… Случват се неща и настройката се трансформира. Аз съм същински оптимист. Но имам вяра, че ни трябват промени в институции. Те са живи и би трябвало да ги развиваме. Трябва жителите да се припознават в тях. Защото Европа към момента се преглежда като бюрократична, прекомерно надалеч от хората. Но до момента в който има работа за извършване, има и вяра!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР