Миналата година е била най-топлата в Европа, откакто се водят

...
Миналата година е била най-топлата в Европа, откакто се водят
Коментари Харесай

2020 година е била рекордно топла в Европа

Миналата година е била най-топлата в Европа, откогато се водят наблюдения, заяви Ройтерс по данни на европейската сателитна система " Коперник ". Средната годишна температура в Европа през 2020 година е с най-малко 0,4 градуса над идващите пет най-топли години, всичките през предишното десетилетие.

" Температурите се покачват през всички сезони в Европа ", каза Фрея Вамборг, старши академик от програмата " Коперник ". Температурата през зимата е най-топлата, откогато се води статистика - с 3,4 градуса над типичните междинни стойности за Европа за интервала 1981-2020. Времето варира най-вече през този сезон, по тази причина рисковите температури нормално се демонстрират през него, предава Българска телеграфна агенция. 

Есента на 2020 година също е най-топлата, само че летните горещини не са били толкоз интензивни или продължителни, колкото през предходни години с някои изключения в Скандинавия и Франция. В Арктика обаче годината е " зрелищна ", по думите на Вамборг.

В Сибир пожарите са рекордни през лятото, като ги утежняват високите температури и по-малката от междинната снежна завивка. Средната температура в Арктически Сибир предходната година усъвършенства върховете с 4,3 градуса Целзий над междинното за 1981 - 2020 година

В света по данни на програмата " Коперник " 2020 година е една от най-топлите. Те удостоверяват информацията на Световната метеорологична организация. Концентрацията на парниковите газове в атмосферата тази година доближава рекордни стойности за интервала след 2003 година и не престават да се усилва, демонстрират също данни от сателитната стратегия " Коперник ". Концентрацията на въглероден двуокис от 2010 година се е нараснала с 0,6%, а на метан - съвсем с 0,4%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР