Миналата година Бил Гейтс сподели с гимназисти от частното училище

...
Миналата година Бил Гейтс сподели с гимназисти от частното училище
Коментари Харесай

Най-важният урок за всеки зает лидер, според Бил Гейтс

Миналата година Бил Гейтс показа с гимназисти от частното учебно заведение „ Лейксайд “, където приключва междинното си обучение, какъв съгласно него е методът на мислене, нужен за постигането на триумф.

Един от многото уроци, които създателят на Microsoft е научил в живота и бизнеса, е урок, който може да бъде от огромна изгода за всеки ангажиран водач - " Научете се да делегирате по-добре! "

В речта си пред гимназистите Гейтс признава, че не се е справял доста добре с делегирането в ранните дни на Microsoft. Той обаче е осъзнал, че неговата фикс идея за програмиране и желанието му да прави всичко самичък ще попречи на растежа на компанията, тъй че е трябвало да се научи да се доверява на качествата на други хора да основават програмен продукт.

С експанзията на Microsoft последователно нарастват и мениджърските отговорности на Гейтс. Тогава той схваща, че би трябвало да се научи да делегира и нещата, с които не се оправя добре, като да вземем за пример ръководството на хора.

Звучат ли ви познато премеждията, през които е минал Гейтс? Ако бизнесът ви е достигнал размер, при който към този момент не можете да се справяте сами с неговото ръководство, не се опасявайте да потърсите помощ.

Създаването на добър екип от експерти е първата стъпка към сполучливото прехвърляне. Също толкоз значимо е и построяването на взаимно доверие. Макар че първоначално би трябвало да се заредите с самообладание, делегирането на задания в последна сметка кара чиновниците да се усеща по-полезни и скъпи, да виждат себе си като част от нещо по-голямо. Ето няколко метода да постигнете да се превърнете в занаятчия на делегирането:

Обяснете им аргументите да делегирате дадена задача

Когато членовете на вашия екип не схващат за какво дадена задача има значение и по какъв начин тя се вписва в по-голямата картина, те не са изключително стимулирани да дадат най-хубавото от себе си за нейното осъществяване. Лидерите, които знаят по какъв начин да делегират, изясняват на чиновниците за какво делегираната им задача е значима и по какъв начин тя може да помогне на професионалното им развиване.  

Създайте ангажираност посредством ясни цели и упования

За да мотивирате и вдъхновите чиновниците си, обяснете ясно и съответно какво тъкмо се чака от тях при осъществяването на тази задача. За да се уверите, че те са ви разбрали, поискайте от тях да ви повторят какво се желае от тях и какви са периодите за довеждане докрай на плана. Важно е всички неясноти и обърквания да бъдат отстранени преди започване на същинската работа.

Делегирайте на верните хора

Изключително значимо е да намерите верния чиновник за работата, която делегирате. За задачата би трябвало да сте наясно с набора от опит, умения и знания, който е най-хубав за съответната задача. Достатъчно добре ли познавате всеки член на екипа, с цел да може да извършите сходна оценка? Наясно ли сте със степента на натоварване, на което е подложен всеки един от чиновниците ви? Има ли най-хубавият човек за работата опцията да поеме този спомагателен ангажимент? Това са въпроси, на които би трябвало сами да си отговорите, преди да вземете решение за прехвърляне на значим план.

Съсредоточете се върху резултатите

Вместо да пробвате да наложите личният си жанр на работа върху другите, фокусирайте вниманието си върху резултатите, които те реализират. Дайте на чиновниците си нужната независимост на деяние, с цел да могат да  употребяват своите мощни страни при осъществяването на задачата. Може би те ще разкрият пред вас по-ефективни способи за постигането на мечтаните резултати. Когато давате на чиновниците си несъмнено равнище на самостоятелност и надзор върху процеса на взимане на решение, вие показвате, че им имате доверие, а това води до растеж на тяхната преданост и ангажираност.

.................

Марсел Шуантес , създател на Leadership From the Core, за Inc.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР