Минаха срещите на президента Румен Радев и на премиера Бойко

...
Минаха срещите на президента Румен Радев и на премиера Бойко
Коментари Харесай

Васил Филипов: Хъб ”Балкан” e блъф, балон, „увеселителен комплекс“! 


Минаха срещите на президента Румен Радев и на премиера Бойко Борисов с президента на Русия Владимир Путин. Ще има ли тръба през Черно море и ще има ли втора тръба от Турски поток?

Аз нямам доверие, че ще се даде зелена светлина на потоци и тръби, защото те са просто непотребни и непотребни в настоящия миг. Усеща се, че Русия желае по някакъв метод да заобиколи, да накаже Украйна за неподчинение и да търси някакви способи, които за отдадените не са доста безапелационни, че се залага доста на Турски поток. По-рано беше Южен поток, който след това стана Турски поток. За непосветените би трябвало да е ясно, че заради дълбочината на Черно море в Източната му част е неуместно решението да се спуска газ на дълбочина 2200 метра при температура на водата 3 градуса. И по-късно да се изтласква на 1000 км. За това би трябвало да се основава налягане от 350 атмосфери, което не е реализирано на никое място по света. Най-голямото налягане, което Русия е постигнала на Син поток е 154 атмосфери. Тоест има си икономическа логичност.За Турски поток, който толкоз го оферират и популяризират, би трябвало да се каже, че тръбите за него, до предходната година, бяха оповестени за скрап. И тъй като никой не ги купи, те взеха решение да ги погребат в Черно море и да вършат Турски поток. Дали ще тръгне или ще си остане този скрап на дъното на Черно море, времето ще покаже. Аз не съм доста уверен, че ще има Турски поток, защото няма от него нужда. Повтарям, има икономическа логичност. Огромни са разноските за основаване на налягане в тръбите през Черно море.

За читателя ще споделя, че превозването на 1000 куб. метра газ от Русия до Украйна, Молдова, Румъния и България до Турция и Гърция е към 45 $.За преноса на 1000 кубика през Черно море ще е доста по-скъпо. Сега Русия харчи 150 $ за Син поток, дълъг 394 км, а за Турски поток несъмнено ще са над 300. И споделям, че няма икономическа логичност с тези тръби, защото няма да излезе сметката на Русия. Няма да се реализира нужното налягане, тръбите няма да работят пълноценно, няма да има превозване на 15-16 милиарда кубика по тръба. Засега се водят едни прения в пресата- геостратегически, със закани и така нататък И който се хване, хване …Времето ще покаже. Аз искам нашето държавно управление да се въздържа от присъединяване в ПОТОЦИ, защото си получаваме регулярно контрактувания газ през Украйна.

Засега би трябвало да насочим вниманието си към различни доставки. Да се създават находищата в Черно море плюс различни доставки от Юг и Югоизток- от Азербайджан, Иран, Тюркменистан, Ирак и други Ние с съветски газ повече не би трябвало да се занимаваме. Това ни обрича на задължения, отговорности, които някои го вършат съзнателно, защото имат остарели сделки и задължения с Русия и работят, и съществуват в България по съветски схеми. На нас не ни е потребно обвързване с Русия на тематиката газ. Имаме дълготрайни контракти, имаме настоящи газопроводи с Украйна.

Говори се, че ще стопират тръбата през Украйна за България?

Не могат да спрат този газопровод, защото има сделка с Европейския съюз. И по тази причина би трябвало да търсим различно решение. Дори и да го пуснат Турски поток, в което отново споделям, че не съм уверен, макар че са създали едната тръба. Миналата година бях на посещаване в Турция и споделиха, че имат оферта тези тръби, които ги бяха складирали за потоците през Черно море, да отидат за скрап. И в този момент от немай къде ги поставят и я тръгнат, я не. Но технологическата логичност, която сега ръководи тези процеси, не разрешава такива размери газ и подобен превоз. Така че това нито е дейно, нито е правилно.

Но има заглавия в пресата, че за България към този момент идват 15 милиарда кубометра газ от Турски поток? И президентът Радев приказва за тази втора тръба от Турски поток, и министър председателят Борисов също след срещите си с президента на Русия Путин.

Казал съм го и различен път. Хъбът „Балкан“ си остава един блъф, един балон, който все някой ден ще се спука. Аз просто нямам доверие в съществуването на подобен план и реализирането му. Просто няма по какъв начин. Най-добре ще е да се построи Увеселителен комплекс в крайморието с това име!

Нали с цел да се зареди с газ би трябвало да мине през Черно море или с тази втора тръба от Турски поток?

Казах, тази втора тръба няма да тръгне. И за първата нямам доверие. Абсурд е да пристигна газ през Черно море. Руснаците обичат да блъфират, да лъжат. След това един ден се разсънват, вършат се на разсеяни, на разсърдени и не помнят какво са говорили и обещавали. Не би трябвало да се хващаме и обвързваме с Русия. За хъб са потребни газови доставки от няколко източника, а то няма и един!

Е, по какъв начин да не се обвързваме, като и президентът и министър председателят отидоха за една седмица при Путин да се молят за газ и „Белене“. С Борисов бе шефът на Булгартрансгаз, а не на Булгаргаз. Значи е въображаемо за транзитиране на газ? Какво ви приказва това?

Явно си имат някакви персонални зависимости. Имат персонални зависимости, а не национални потребности. България няма потребност да се обвързва, защото нещата са подредени и всичко работи. Булгартрансгаз има други проблеми, би трябвало да се занимава с замяна на тръби в Северна България. Ние повече не би трябвало да се ангажираме с всякакви приумици, защото това са лъжовни планове. И не би трябвало освен да се ангажираме, а ръководещите да се пазят от сключване на каквито и да е сделки и съглашения, тъй като по-късно ще се върви на арбитраж и отново ще ни осъждат.

При визитата си в Русия президентът Радев споделя, че е можело да има Южен поток, откакто има Северен поток 2. Значи за едни можело и не пречи на Европейски Съюз, а за други не можело?

Дълбочината на Балтийско море е 100 метра.Там има условия да се поддържа пренос с тези механически благоприятни условия. А в източната си част Черно море е 2200 метра надълбоко. Получава се един кондензат, който е непреодолимия проблем.
Така че там е икономично и потребно. Консумацията на газ в Германия е огромна, а се отклонява и към Англия и т.е. целесъобразно е строителството на подобен газопровод. При нас са направени уреди през Украйна. Има осем тръби, които могат да транспортират до 130-140 милиарда кубика. Има подготвени уреди, има подземни газохранилища и изискват дребни експлоатационни разноски. В момента в Русия се чудят, имам информация, по какъв начин да се отърват от Син поток даже. И там работното налягане би трябвало да е 250 атмосфери, а те не могат да стигнат 150, т.е. работи непълноценно, на загуба. Получава се кондензат на дъното, не могат да го изтласкват.

Този газопровод към този момент е малоценен. Плашат гаргите с потоците. Руската агитация върви. Надуват, блъфират. За какво ни е Южен поток? Какво консумираме ние? Не можем да стигнем потреблението на 3 милиарда кубика! За какво ни е Южен поток? Той отново няма да е пълностоен. Трябваше да създадат четири тръби, с цел да крадат и крадоха, за това и не ликвидирват плановата компания „ Южен поток “! Това са корупционни похвати. За да се краде и най-после никой да не знае края и сметката. Затова и „Белене“ не се закрива, тъй като от всички тези планове доста е крадено. Крадене, крадене, крадене – това е правено до момента, друго в случай че има – някой да го покаже, само че нищо и на никое място не е свършено!

Как ще коментирате решението на Европейски Съюз да се облекчат доставките на газ за 5 страни, в това число България и налагане на някакви ограничавания на Газпром?

Когато станах шеф на Булгаргаз през 1997 година България плащаше газа 104 $ на Исакча. Имаше една мафиотска българско-руска компания Топенерджи, в нея влизаха всякакви мошеници ръководещи и от Мултигруп, които съумяват със закани и напън стимулирани от Москва на среща в Газпром на 21.9 1996 год. да вдигнат с цели 25% цената от 83 на 104 $.И всичко това без никакво съображение. На българската граница газа ставаше 120 $. Скоро по-късно се срещнах в Турция с турския министър на енергетиката и там разбрах, че газът за Турция от Русия е два пъти по на ниска цена. А за Германия – два пъти и половина. Така че пристигна време Европейската комисия да се намеси и да се спрат всевъзможни секрети ангажименти и изнудвания по територията на Европейски Съюз. Аз тогава водих люта битка за цената на газа и смяната на неизгодните условия, които бяха наложени за работа на Булгаргаз. Газпром и българският им слугинаж заплашваха, че ще спрат газа за България. Аз им споделих, че ще спра преноса. Не отстъпих. Сега Русия не би трябвало да бъде допускана в Европа, тъй като всяко придвижване – крачка или ръкомахане на руснаци са с лъжливо желание. Там постоянно е заложена машинация за придобиване на облаги.Това е натурата, генът на руснака.

Значи Южен поток е бил напълно корупционен план?

Непотребен и неизпълним е. На съветска територия нямаше построено нищо. Няма! Просто се надува балона. Тук крадат, събрали се и от самото начало се основават схеми да ни ръководят, да вербуват безнаказано водачи, персони и всякаква сган. Това прави Русия в цяла Европа. Такива имат от Брюксел та до Резовска река, обичащи парите и облагите. Прихващат алчни, лакоми, подкупни негодници, дават им някакви пари и злосторничат из цяла Европа. Това вършат. Те такива търсят и по-късно им въздействат, с цел да объркват хода на събитията и да вменяват евроскептицизъм и настроения против Европа. Какво може да предложи Русия на Европа? Предлагат суровина, газ и нефт. Нищо друго не могат да предложат, с изключение на спорове и саботажни схеми. Русия би трябвало да бъде ограничавана, тя няма работа в Европа.

Тръбите би трябвало ли да заобикалят страните от Европейски Съюз, не е ли по-добре да минават право през тях?

Дори да изкарат тази тръба на Турски поток, те с това желаят да затапят и да не тръгне Южен газов кулоар от Азербайджан и Иран. Иранските залежи са едни от най-големите. Ако се направи Трансанадолкия газопровод /TANAP/ може да стигне газ и до България, само че дали ще създадем тръба? Защото тази тръба, интерконектор с Турция, щеше да стане подготвена 2009 г, след това 2012, но не стана. Комисионери попречиха! Думата ми е, че в България нещата се случват мъчно, заради безскрупулното опетняване и пропадане на всичко потребно нам от съветската агитация!

Евроскептицизмът, който се насажда у нас е неосъществим другаде, тъй като ръководещите нехаят, за какво ли? Европа и Съединени американски щати ще поддържат Южния газов кулоар, ще поддържат създаването на залежи в Тюркменистан. Ще пристигна газ през Турция от Иран, Ирак, Азербайджан.

Интервю на Красен Бучков
/със съкращения/
frognews.bg
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР