Мими Райнхард - секретарката на германския индустриалец Оскар Шиндлер, напечатала

...
Мими Райнхард - секретарката на германския индустриалец Оскар Шиндлер, напечатала
Коментари Харесай

Мими Райнхард, напечатала списъка на Шиндлер, почина на 107 години


Мими Райнхард - секретарката на немския фабрикант Оскар Шиндлер, напечатала листата със избавени от него евреи по време на Втората международна война, умря на 107-годишна възраст в Израел, съобщи Асошиейтед прес.

Райнхард е умряла в четвъртък и е била заровена през вчерашния ден в Херцлия покрай Тел Авив.

Тя е била измежду 1200-те евреи, които Шиндлер е избавил от избиване от нацистка Германия. Тази история е пресъздадена в известния филм " Списъкът на Шиндлер " на режисьора Стивън Спилбърг.

Рожденото име на Райнхард е Кармен Копел. Тя е родена във Виена през 1915 година, а преди Втората международна война се преместила в Краков. След като нацистка Германия нахлула в Полша през 1939 година, е пратена в Краковското гето, а през 1942 година - в концентрационния лагер " Плашув ".

Заради познанията си по бързопис Райнхард получила опция да работи в администрацията на лагера, където две години по-късно й било подредено да набере на машинопис ръчно написания лист с евреи, които трябвало да бъдат трансферирани във фабрика за муниции на Шиндлер.

" Не знаех, че този лист е бил толкоз значим ", съобщи Райнхард в изявление за Световния център за възпоменание на Холокоста " Яд Вашем " през 2008 година " Най-напред получих листата с тези, които бяха към този момент с Шиндлер в Краков, в неговата фабрика. Трябваше да ги сложа в листата ", описа тя. По-късно поставила своето име и имената на свои другари.

В трудовия лагер " Брюнлиц ", където се помещавала фабриката за муниции на Шиндлер, Райнхард била сложена да работи в канцеларията на индустриалеца. Тя съобщи, че въпреки да е работила в канцеларията на Шиндлер до края на войната, е имала малко персонални контакти с него.

" Той беше доста обаятелен мъж, доста отзивчив ", описа Райнхард десетилетия след войната. " Той не се отнасяше с нас като с отрепки ", съобщи тя.

След войната Райнхарт отпътувала за Съединени американски щати, където живяла до 2007 година, когато се преселила в Израел.


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР