Мими Николова попада в графата с най-бедните пенсионери в България,

...
Мими Николова попада в графата с най-бедните пенсионери в България,
Коментари Харесай

Тя беше звезда, но днес крета с 3 лева на ден

Мими Николова попада в графата с най-бедните пенсионери в България, които не са съумели да получат пенсия за стаж заради неизрядни документи

Пионерката в българската сцена Мими Николова се опасява по какъв начин ще оцелява след Нова година. Легендарната изпълнителка на безконечния шлагер „ Замълчи, замълчи “ ще бъде лишена от наградната награда в размер на 500 лв., присъдена ѝ от Министерството на културата за интервал от 3 години, през януари и ще остане единствено с парите за напреднала възраст, които взема от страната. Пенсията ѝ е обществена и възлиза на 307 лв. месечно, написа вестник Ретро.

Николова попада в графата с най-бедните пенсионери в България, които не са съумели да получат пенсия за стаж заради неизрядни документи. „ Не знам какво ще стане с мен… “, обезпокоена е 85-годишната певица. Колкото и икономии да правела в битов проект, тя пресмятала, че най-малко 200 лв. от сумата отивали непосредствено за сметки и медикаменти от първа нужда. Така  оставали стотина лв., с които да се храни цялостен месец. Проста сметка демонстрира, че „ джобните “ ѝ дневни пари ще възлизат на малко над 3 лв.. За толкоз естрадната легенда не мисли, че би могла да си купи освен това от самун и кисело мляко на промоция.

Ветеранката в естрадата не може да разчита на деца и близки, тъй като по този начин и не съумява да сътвори семейство и да се зарадва на наследници. Навремето в продължение на 13 години била омъжена за композитора Иван Стайков, с който се развеждат. След него тя не се омъжва повече, въпреки да имала ухажори и да била в своя подем. „ Срещнах мъже, само че не бяха подобаващи. Бяха все по-млади от мен. А и аз нямах желание да се бракосъчетавам повторно. Останах без деца. Така се случи. Това е Божа работа “, разсъждава певицата.

Звездата на Мими Николова изгрява още през далечната 1958-а, когато записва песента „ Замълчи, замълчи “ по покана на именития Петър Ступел. Седем години по-късно печели първа премия на фестивала „ Златният Орфей “, който тогава се споделя „ Песни за Българското Черноморие “, с композицията „ Калиакра “. Въпреки многото си триумфи Мими Николова издава последната си плоча през 1970 година и по-късно стопира звукозаписна, само че не и концертна активност. До ден сегашен не отхвърля предложения за участия, въпреки такива до нея да стигали рядко. Гласът на Мими звучи в доста филми, измежду които „ Вятърът на пътешествията “, „ Човекът в сянка “, „ Гибелта на Александър Велики “, „ Чудесна злополука “ „ Здрачаване “, част от които са в Златния фонд на Българска национална телевизия. 

Легендарната певица към момента намира сили да се усмихва макар компликациите и немотията. „ Добре че съм здрава и попявам на места. Толкова е мизерна пенсията ми, че ме е позор да приказвам. Но знам, че няма да има резултат от недоволството ми. Работила съм 40 години в Радио София, тогава заплатите бяха дребни “, разяснява Николова. Тя се надява да не я застигне ориста на нейната колежка Ани Павлова, изпълнила безконечния шлагер „ Пътнико мил “. От години Ани се реди на опашки за безвъзмездна храна в центъра на София, тъй като старините й минават без стотинка пенсия, споделят нейни познати.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР