Мими Балканска - царицата на оперетата - това е мотото

...
Мими Балканска - царицата на оперетата - това е мотото
Коментари Харесай

Концерт спектакъл в памет на оперетната актриса Мими Балканска в София

Мими Балканска - царицата на оперетата - това е мотото на концерта театър, чиято премиера е на 18 юни в постройката на (бившето кино „ Левски " в столицата) в 19.30 часа.

Автор на сюжета е Елиана Митова - биограф на огромната артистка и създател на биографичната книга за нея. Режисьор е Марио Николов, музикалните фрагменти от типичен оперети ще бъдат изпълнени от Валентина Корчакова и Марио Николов.

В програмата са включени арии и дуети из оперетите " Царицата на чардаша " и " Теменужката от Монмартър " на Имре Калман; " Веселата вдовица ", " Страната на усмивките " и " Баядерка " на Лехар; песен от операта " Тоска " на Джакомо Пучини.

Ще чуем и осъществявания на именитата Мими, съхранени в персоналната сбирка на Елиана Митова.

Животът на огромната звезда към момента не е пресъздаден на кино лента, а ползата към всичко, обвързвано с нея, не стихва.

Кого е обичала, къде е направила първите си стъпки в изкуството, в кои страни е гостувала - за всичко това ще опишат основателите на концерта-спектакъл.

На премиерата ще участват и оперетни примадони, които през годините са общували с огромната Мими.

Сред тях е Теодора Георгиева, единствената ученичка на Мими Балканска, изработила с нея паметните функции на Силва и Цилика в „ Царицата на чардаша ".

Сюжетът наблюдава старта на 17-годишната Мими на сцената на спектакъл " Ренесанс ", където тя дебютира в ролята на субретката Лори Ашенбренер в оперетата „ Феята на карнавала " на Калман.

Попаднала в ръцете на режисьора Стоил Стоилов и артиста Петко Атанасов Мими израства като огромна актриса - на първо време основава изложба от субретки, а по-късно минава и към героините в класическите оперети. В театъра се влюбва за първи път - в тенора Иван Цачев. В тази млада възраст я връхлитат героините - Графиня Марица, Силва Вареску, Анна Главари, Ана-Елиза.

Малкото момиче незабелязано се трансформира с красива жена, обожавана от цяла София. С Иван Цачев се развеждат, тъй като той избира кариерата на оперен тенор в Германия.

Любовта спохожда за повторно Мими - новата й обич е доктор Кирил Марков, прочут столичен отоларинголог.

Мими Балканска прави и интернационална кариера. Сама гастролира в Югославия, където я води близкият й другар, тенорът Петър Райчев.

Голямата Мими се снима в два кино лентата, като застава пред камерата паралелно с Татяна Лолова.

Публиката към момента помни и забележителното честване на 80-тата годишнина на Мими Балканска в Музикалния спектакъл, когато министър Георги Йорданов й връчи следващия висок медал.

Легендарната оперетна звезда си отиде след интервенция от жлъчка на 22 май 1984 година. в Правителствената болница.

По време на концерта " Мими Балканска - царицата на оперетата " ще бъдат прожектирани фотопортрети на Мими Балканска, дело на огромните майстори Петър Папакочев и Емил Рашев, с които я свързва близко другарство.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР