Мило Джуканович и Румен Радев. Снимка: БТАБългария и Черна гора

...
Мило Джуканович и Румен Радев. Снимка: БТАБългария и Черна гора
Коментари Харесай

България и Черна гора са на път да сключат споразумения за военен обмен

Мило Джуканович и Румен Радев. Снимка: Българска телеграфна агенция
„ България и Черна гора изрично осъждат съветската експанзия в Украйна “, сподели президентът Румен Радев на взаимна конференция в Президентството с президента на Черна гора Мило Джуканович, който е на публично посещаване в страната ни по покана на Радев. „ Тази брутална война докара до неизмерими жертви, премеждия и опустошения, поддържаме Украйна в нейния законен път и в битката ѝ за суверенитет, самостоятелност и териториална целокупност “, сподели още той.

По думите на Радев би трябвало да бъдат положени всички дипломатически старания, тъй че на войната да бъде комплициран край допустимо най-скоро, с цел да бъде избегнат рискът, освен за нашия район, само че и в международен мащаб. Румен Радев и Мило Джуканович са разискали и опциите да бъдат преодолени последствията от войната.

Държавният глава приветства решението на Черна гора да изпрати собствен контингент в многонационалната бойна група в България с Италия като рамкова страна. Той добави, че България и Черна гора са на път да сключат действителни съглашения за продан в областта на военното образование, военните тренировки и учения.

По думите му днешната аудиенция е явен израз на отличния разговор сред двете страни. България постоянно е била изключително мощен покровител на европейския път на Черна гора, сподели Румен Радев.

„ Черна гора, с която ни свързват дълбоки исторически връзки и споделени полезности, е този значим другар и сътрудник на България и съдружник в НАТО, с който споделяме общи отговорности, само че имаме и общи благоприятни условия да работим дружно за сигурност, мир и разцвет на нашия район “, разяснява Радев, представен от Българска телеграфна агенция.

„ Убедени сме, че Черна гора ще резервира своята лидерска роля в процеса на интеграция и сме подготвени и отсега нататък да продължим нашата поддръжка и това е изключително ясно от българската публична стратегия за помощ “, уточни президентът.

Според Радев процесът по интеграция изисква всяка от страните от Западните Балкани, поела по своя европейски път, да съблюдава уговорките и откритите критерии в Европейския съюз (ЕС). Много е значимо всички районни формати и начинания да работят, да бъдат съобразени с правилата за добросъседство, изчерпателност и работата за зачитането на правата на индивида във всяка страна, разяснява президентът.

„ Основният проблем и предизвикателство, които стоят пред нас, е транспортната съгласуваност “, счита Радев. По думите му тя може да отключи едно доста по-задълбочено съдействие във всички области. Убедени сме, че към момента не сме употребявали всички благоприятни условия, в това число европейските принадлежности и механизми, тъй че доста по-бързо да имаме сухоземна и въздушна съгласуваност сред двете страни, изясни президентът.

Двамата президенти отдадоха респект пред Паметника на Незнайния боец, а по-късно организираха среща на „ четири очи “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР