Милитаризацията на Япония усложнява ситуацията в Азиатско-тихоокеанския регион, заяви заместник-председателят

...
Милитаризацията на Япония усложнява ситуацията в Азиатско-тихоокеанския регион, заяви заместник-председателят
Коментари Харесай

Медведев: Милитаризацията на Япония усложнява ситуацията в Азиатско-тихоокеанския регион

" Милитаризацията " на Япония усложнява обстановката в Азиатско-тихоокеанския район, съобщи заместник-председателят на съветския Съвет за сигурност и някогашен президент на Руската федерация Дмитрий Медведев, представен от Ройтерс и ТАСС.

 

Русия и Япония имат комплицирани връзки, белязани от десетилетия на териториален спор за няколко дребни, намиращи се под контрола на Москва острови край Хокайдо, които Москва назовава Южни Курили, а Япония - свои Северни територии. Спорът за този регион, който Съветският съюз завзема в последните дни на Втората международна война, и до през днешния ден не разрешава на Токио и Москва да сключат кротичък контракт, който публично да постави завършек на военните дейности.

 

" Жалко е, че японските управляващи следват курс към нова милитаризация на страната ", акцентира Медведев. " В непосредственост до Курилските острови се организират военни учения, което съществено усложнява обстановката в Азиатско-тихоокеанския район ".

 

Засега няма коментар от японското външно министерство и кабинета на премиера.

 

Тази година Русия реши да разгласи 3 септември - денят след капитулацията на Япония през Втората международна война - за " Ден на успеха над милитаристична Япония ", което провокира митинг от страна на Токио.

 

" Япония би трябвало да научи уроците на историята, чиято паметна дата означаваме през днешния ден, да признае изцяло резултата от Втората международна война и да направи всичко допустимо, с цел да предотврати експлоадирането на третата. Да се откаже от милитаристичните си проекти за богатството на личния си народ ", добави Медведев.

 

Той съобщи също, че благодарение на Съединени американски щати Япония уголемява военната си инфраструктура и усилва покупките на оръжие.

 

В четвъртък японското министерство на защитата изиска рекордните 53 милиарда $ в бюджета за идната фискална година. Целта е удвояване на разноските за защита до 2 % от брутния вътрешен артикул до 2027 година, предвид на все по-настоятелния Китай и непредсказуемата Северна Корея.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР