Милиони яйца бяха изтеглени от търговската мрежа в Холандия, Белгия

...
Милиони яйца бяха изтеглени от търговската мрежа в Холандия, Белгия
Коментари Харесай

Скандалът с токсичните яйца от Холандия се разраства! Засяга Белгия, Германия и Румъния

Милиони яйца бяха изтеглени от комерсиалната мрежа в Холандия, Белгия и Германия, откакто стана ясно, че са били инфектирани със мощно отровен инсектицид. Скандалът, който хвърли в смут европейския хранителен пазар, докара до затварянето на стотици птицеферми. И макар уверението на управляващите, че няма място за паника, в този момент въпросът се задълбочава и в други страни в Западна Европа, съобщи Българска национална телевизия.

Скандалът стартира преди към седмица, когато Холандската работа за сигурност на храните разгласява лист на партиди с яйца, за които има подозрение, че са инфектирани с фипронил - токсичен препарат против кърлежи, бълхи и хлебарки.

Световната здравна организация (СЗО) дефинира препарата като " умерено рисков ". Инсектицидът може да провокира раздразнение, гадене и повръщане, само че при вдишване на по-големи количества е допустимо да навреди на бъбреците, черния дроб и щитовидната жлеза.

След като холандската работа осведоми обществеността за казуса, веригите започнаха всеобщо да изтеглят яйца от магазините си. Вследствие на инспекциите бяха затворени 138 птицеферми за неопределен срок. Оказва се, че всички те са закупили от една и съща компания препарат за битка против кръвните въшки, които са огромна злина в птицепроизводството.

" Проверили сме към 180 компании. 20 от тях са чисти и получиха зелена светлина. Намерихме фипронил в 147. В продукцията на една от тях наличието е доста високо, в други - рисково единствено за деца, а в трети - даже по-ниско, само че въпреки всичко съдържат фипронил и също са изтеглени от магазините ", изяснява Бено Брюхинк от холандската работа за сигурност на храните.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР