Милиони работни места ще изчезнат от пазара на труда, много

...
Милиони работни места ще изчезнат от пазара на труда, много
Коментари Харесай

Много професии ще останат в миналото и милиони работни места ще изчезнат от пазара на труда


Милиони работни места ще изчезнат от пазара на труда, доста специалности ще останат в предишното, а други, за които даже не подозираме ще изместят съществуващите. Тези трансформации ще се случат в извънредно къси периоди - през идващите двадесет години, предизвикани от софтуерната гражданска война.

Как ще отговорят обществото, бизнесът и образованието, тъй че да подсигуряват заетостта и да предотвратят разделянето на извънредно небогати и извънредно богати - тези въпроси са в дневния ред на срещата на европейските работодатели, която се организира в София като част от събитията в границите на Българското европредседателство.

В актуалния свят, всички ние сме очевидци на невижданото развиване на технологиите. В бизнеса, в услугите, цифровата валута и финансовия бранш, който не знае какво да прави с нея, и от другата страна - компании с милиардни обороти и без никакви активи.

В същото време огромната част от бизнеса към момента не може да се оправи с новите провокации. Образованието не съумява да приготви фрагментите с нужните умения и компетентности.

Уменията изостават от софтуерната гражданска война. За това свидетелства и спадът на продуктивността с 2%, или с 8 евроцента на час, цитира данни Ясек Кравчик - ръководител на групата работодатели от Полша.

Европа изостава от Азия и Съединените щати във връзка с нововъведенията.

Ако всички ние, европейците, не сме подготвени да отговорим на този софтуерен растеж, сме обречени на нови рецесии. Предупреди в приветствиетоси към участниците в срещата българският вицепрезидент Илияна Йотова.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Наталия Ганчовска.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР