Милиони млади служители навлязоха на пазара на труда в началото

...
Милиони млади служители навлязоха на пазара на труда в началото
Коментари Харесай

Как младите инвеститори да се подготвят за рецесия?

Милиони млади чиновници навлязоха на пазара на труда при започване на рецесията от 2007-09 и след десетилетие на бичи пазар, те най-вероятно са по-зле готови за стопански стрес, написа NerdWallet.

Следваща криза постоянно ще има - въпросът постоянно е не дали, а по кое време. И защото никой не може да планува по кое време ще пристигна тя (изследване на Международния валутен фонд демонстрира, че икономистите не са планували 148 от 153 рецесии по света), подготовката е извънредно значима.

Ребалансиране

Не подценявайте страстите си, когато стане въпрос за вложения, защото в случай че знаете по какъв начин ще реагирате на пазарни флуктуации, може по-лесно да насочите вярно своите вложения.

Ако смятате, че ще започнете да продавате, когато пазарът тръгне надолу, вложенията в акции може би не са добър вид за вас. Акциите дават дълготраен напредък и младите вложители би трябвало да имат експозиция. Но те и са доста по-рискови, в сравнение с други инвестиции, като да вземем за пример облигациите.

Така че може би ще поискате да ребалансирате портфолиото си, като го извършите малко по-консервативно.

Диверсификация

Докато ребалансирате, внимавайте какъв брой тъкмо диверсифицирано е вашето портфолио, като по този начин намалите риска. Това не значи просто разнообразни типове вложения, като облигации и акции, ами и разнообразни промишлености, географски местоположения и компании. Това постоянно е значимо, само че по време на криза положителната диверсификация може да избави портфолиото ви.

Инвестирайте в потребностите на хората

Ютилити фирмите са класическа инвестиция с невисок риск. Защо? Защото са жизненоважни и множеството хора не престават да заплащат сметките и по време на криза. Помислете и за други артикули за семейството, от които хората няма да се откажат елементарно.

Не бива да преместите цялото си портфолио в такава посока, само че прибавянето на сходен индексен фонд може да донесе непоклатимост. Но внимавайте, ще срещнете доста препоръки, че дадена инвестиция няма да се повлияе от криза: следователно не вярвайте сляпо, а направете лично изследване.

Защитете го от себе си

Ако загубите работата си и нямате спестявания, с които да изкарате идващите месеци, е доста евентуално да започнете да продавате, с цел да си осигурите средства. Но не го правете. Натрупайте задоволително средства за идващите три или шест месеца.

Рецесиите са нещо обикновено

От 1858 година насам има криза най-малко един път на всеки 10 години, а от време на време и по-често. Разбира се, не всички са толкоз тежки, колкото тази от преди 10 години. Затова не се панирайте и не продавайте.

В исторически проект вложителите, които не са продавали вложенията си в криза, възвръщат изцяло портфолиото си по-късно.

За младите вложители това важи още повече: защото има още доста време до пенсиониране, рецесиите са опция да купувате на ниска цена. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР