Милиони любители и астрономи наблюдаваха в нощта срещу сряда пълнолунието,

...
Милиони любители и астрономи наблюдаваха в нощта срещу сряда пълнолунието,
Коментари Харесай

Милиони хора по света се любуваха на ягодова луна

Милиони фенове и астрономи следиха в нощта против сряда пълнолунието, известно като ягодова луна. Названието на юнското пълнолуние идва от Съединени американски щати поради сезона на ягодите. 

Луната изглеждаше по-голяма от нормалното и тук-там се виждаше, обагрена в оранжево, писа Асошиейтед прес.

Миналото преди часове и идното през юли пълнолуние са двете комфортни за наблюдения суперлуния тази година, разяснява за Българска телеграфна агенция Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при Българска академия на науките и катедра " Астрономия " при СУ. 

" Пълнолунието на 14 юни в 14:51 часа предхождаше с 11 часа и 32 минути перигея на Луната на 15 юни в 02:23 часа, а още по-близки във времето ще бъдат перигеят на Луната на 13 юли в 12:09 часа и пълнолунието в 21:37 часа на същата дата - с разлика 9 часа и 28 минути ", разясни той.

За супер Луна приказваме при близки във времето пълнолуние (или новолуние) и перигей, т.е. когато Луната се доближава най-вече до Земята, обикаляйки я по своята елиптична орбита, сподели експертът. " Времето сред две поредни прекосявания на Луната през перигея е приблизително 27,55455 дни - така наречен аномалистичен месец. Времето сред две поредни едноименни лунни етапи (например от новолуние - до идващото новолуние) е приблизително 29,53059 дни - синодичен месец. Разликата сред двата вида месеци се натрупва във времето и води до съвпадане на пълнолуние (или новолуние) с перигей един път на близо 411,8 дни. Но макар този дълъг период, на процедура всички пълнолуния, протичащи се при дистанции Земя-Луна, по-малки от 360 000 км, се афишират в медиите като суперлуния. Поради това в годината могат да бъдат оповестени две или три прилежащи пълнолуния като суперлуния ", сподели Маркишки.

Той посочи, че суперлунията при близки във времето новолуние и перигей не могат да се следят. Такова беше пълнолунието на 2 януари т.г.

" При суперлуние с невъоръжено око не е допустимо да се регистрира разлика във забележимия диаметър на Луната. Тогава той е с близо 7% по-голям от случая, когато нашият натурален сателит е на приблизително разстояние от Земята (на 384 403 км). При суперлуние Луната е с бляскавост към 16% по-висока от междинната, само че защото няма с какво да съпоставим тази нараснала бляскавост, не можем да оценим разликата образно ", сподели Пенчо Маркишки.

Той посочи, че пълнолунията през юни и юли се отличават с още една специфичност. В началото на астрономическото лято, което тази година ще стартира на 21 юни в 12:13 часа, Слънцето се издига най-високо над южния небосвод на обяд - съвсем до 71 градуса за наблюдаващ от София. За разлика от Слънцето, при пълнолуния, протичащи се скоро преди или след датата на лятното слънцестоене, цялостната Луна е забележима най-ниско над южния небосвод към среднощ. Например в нощта на 14 против 15 юни, за наблюдаващ от София, Луната бе в кулминационна точка в 01:56 часа, на височина единствено 20 градуса над южния небосвод, уточни физикът.

" В нощта на 13 против 14 юли това ще се повтори съвсем по същия метод. Тогава в 01:46 часа цялостната юлска Луна, наречена в миналото от индианците „ Рогата Луна “ или „ Луна на гръмотевиците “, ще бъде на височина единствено 20.5 градуса над южния небосвод ", сподели Маркишки. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР