Милиони леки оръжия, циркулиращи на Балканите, представляват голяма заплаха за

...
Милиони леки оръжия, циркулиращи на Балканите, представляват голяма заплаха за
Коментари Харесай

Милиони леки оръжия от Западните Балкани създават заплаха за Европа

Милиони леки оръжия, циркулиращи на Балканите, съставляват " огромна опасност за европейската сигурност ". Това предизвести през днешния ден френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Неговият немски сътрудник Хайко Маас пък дефинира обстановката с тези оръжия като неприемлива. " Терористи и нарушители не престават да избиват хора в цяла Европа ", добави той.

" Европол счита, че сред 3 и 6 милиона огнестрелни оръжия понастоящем циркулират на Западните Балкани. Това е нещо голямо като количество ", съобщи френският външен министър. Той засяга този регион на Европа, който сплотява Хърватия, Босна и Херцеговина, Албания, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия. Оръжията, идващи от този район, са до огромен степен употребявани от незаконните мрежи и от терористите, отбелязва Агенция Франс Прес.

Льо Дриан и Маас се срещат в Париж в границите на френско-германска самодейност за съгласуване на битката против трафика с огнестрелни оръжия на Западните Балкани. Инициативата бе подета в края на 2017 година и слага избрани цели, които би трябвало да бъдат реализирани до 2024 година

Франция обмисля да вземем за пример да способства за финансирането на съоръжение и програмен продукт за идентификация, които да бъдат употребявани от силите на реда. Париж също така ще сътвори поста на помощник в посолството си в Белград, претрупан с въпроса за битката с трафика на огнестрелни оръжия, сподели през днешния ден Льо Дриан.

" По време на атентатите във Франция през януари и ноември 2015 година терористите използваха противозаконни оръжия, пристигнали от този район ", напомни френският министър, визирайки Западните Балкани.

Нападателите от атентатите на 13 ноември с.г. в Париж, за които отговорност пое " Ислямска страна ", разполагаха със " Застава ", сръбската версия на съветските автомати АК47.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР