Милиони компютри, сървъри и устройства от Интернета на нещата са

...
Милиони компютри, сървъри и устройства от Интернета на нещата са
Коментари Харесай

Милиони устройства са под риск заради пропуск на Intel

Милиони компютри, сървъри и устройства от Интернета на нещата са изложени на риск поради пропуск в сигурността на процесорите на Intel, оповестява онлайн изданието Ars technica, представено от Vesti. Проблемът е открит от експерти на компанията Positive Technologies Research.

Той визира елементи от ръководещия програмен продукт на огромен брой модели процесори Intel Core, които са създавани от 2015 година насам. Заради пропуща, хакери могат от разстояние да получат цялостен достъп до засегнатите компютри. Освен това са открити и няколко други казуса, които също могат да разрешат завладяване на уязвимата машина, само че за задачата е необходим и физически достъп до нея.

Intel е удостоверила казуса. Компанията е пуснала стратегия, която ревизира дали даденият компютър употребява уязвим процесор с Intel Management Engine Firmware. Програмата има версия за Windows и за Linux.

Уязвимите процесори са моделите Intel Core от 6-о, 7-о и 8-о потомство, които се употребяват от огромен брой компютри и преносими компютри от 2015 година насам. Освен това са наранени чиповете Atom C3000 и E3900, както и Celeron N и Celeron J. В листата попадат и серии от гамата Xeon, в това число E3-1200 v5 и v6, серията W и Xeon Processor Scalable.

Производителите на компютри също са били известени авансово за казуса. Някои от тях, измежду които HP, Dell и Lenovo към този момент имат подготвени ъпдейти, които да поправят казуса и в границите на идващите няколко дни ще стартират да ги популяризират.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР