Милиони инвестиции са нужни за разгръщане на високомощни зарядни станции

...
Милиони инвестиции са нужни за разгръщане на високомощни зарядни станции
Коментари Харесай

Подкарваме колите на бъдещето след 7 години

Милиони вложения са нужни за разрастване на високомощни зарядни станции в страната, с цел да станат електрическите коли всеобщ превоз

Страните отличнички в Европейски Съюз, които най-бързо минават към различни коли, са Норвегия, Швеция, Полша, Финландия, Англия и Люксембург. Там, с изключение на финансови облекчения за притежателите им, са обезпечени и задоволително на брой зарядни станции за електрическите автомобили.

През предходната година в Евросъюза общо са били регистрирани 262 милиона автомобила. Около 2 милиона, или по-малко от 1 %, от тях са класифицирани като електрически или хибридни коли, които могат да бъдат задвижвани в композиция с бензинов или дизелов мотор.

България също е измежду страните, в които има регистриран растеж в продажбата на хибридни коли. Миналата година у нас са били продадени към 2100 коли с различно задвижване. А в Европейски Съюз - към 2 милиона броя, класифицирани като електрически и хибридни коли или хибридни електрически, които могат да бъдат задвижвани в композиция с бензинов или дизелов мотор плюс електричество.

У нас по последни данни се движат към 800 напълно електрически коли и над 2000 хибрида. В момента на пазара у нас 18 разнообразни марки оферират коли с различно задвижване, като цените им варират сред 60 000 и 80 000 лв.. Според специалисти в сектора, с изключение на високата цена, една от основните спирачки за развиването на този превоз на бъдещето у нас е както неналичието на задоволително зарядни станции за електрическите автомобили и хибридните разновидности, по този начин и редица други бонуси и отстъпки, предлагани в развитите европейски страни на притежателите на електрически автомобили.

А и в електроразпределителната инфраструктура ще са нужни целеви вложения в продължение на 5 - 7 години за минималното разрастване на високомощни зарядни станции в страната.

Едно от дребното преимущества, които употребяват притежателите на хибридни коли у нас, е освобождението им от общински налог и безплатното паркиране в огромните градове.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР