Милиони индийци спряха да си купуват домати. Гражданите на най-населената

...
Милиони индийци спряха да си купуват домати. Гражданите на най-населената
Коментари Харесай

Бойкот заради все по-високата цена: Гражданите на тази страна спряха да купуват домати

Милиони индийци стопираха да си купуват домати. Гражданите на най-населената страна в света бойкотират цената на търсения летен артикул, която нарастна 8 пъти, оповестява Reuters. На този декор известни вериги за бързо хранене оповестиха, че няма да поставят домати в сандвичите.

Най-голямата страна в света е обхваната от непредвидена рецесия - доматите са толкоз скъпи, че съвсем никой не може да си ги разреши.
 Снимка 608559
Източник:

Причините за повишаването

Причините за все по-високата цена на доматите в Индия са няколко. След ненадейно огромна годишна продукция предходната година, този сезон земеделците насадили по-малко домати. Последваха невиждани жеги през март и април и огромни наводнения през юли.
 Турция отстранява възбраната за експорт на домати - това ще намали ли цените им у нас
Турция отстранява възбраната за експорт на домати - това ще намали ли цените им у нас

Рестрикцията трябваше да важи доникъде на април

В резултат на това, в цяла Индия има дефицит на домати и надлежно цената им скочи 8 пъти до близо 4 български лв.. Стигна се до рядкости, като този- продавачи да наемат защита на сергиите за домати по пазарите.

Още при започване на юли цената на кг домати се увеличи до 120 рупии (1,45 долара), от 22 рупии при започване на годината (около 30 цента), излиза наяве от данните на Министерството на храните на страната, представени от Bloomberg. 

За съпоставяне, цените на доматите у нас при започване на юли бяха приблизително 3,5-4,5 лв. за кг.

Доматите в Индия нормално нарастват през юни-юли заради сезонността. В предходни години обаче, повишаването не беше огромно.

Според представителя на отдела по въпросите на потребителите към Министерството на храните, Рохит Кумар Сингх, цената на доматите ще стартира да пада, след началото на прибирането на новата годишна продукция през август. Дотогава обаче съвсем никой няма да ги купува.
 Доматите в Индия нарастнаха 5 пъти до цена... по-ниска от нашата
Основен зарзават в Индия нарастна 5 пъти до цена... по-ниска от нашата

Повишението при цените на храните като цяло е едвам 4% на годишна база
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР