Милиони хора вредят на зрението си, като продължават да пушат,

...
Милиони хора вредят на зрението си, като продължават да пушат,
Коментари Харесай

Цигарите вредят и на очите

Милиони хора вредят на зрението си , като не престават да пушат, осведоми Би Би Си, като се базират на английски експерти.

Въпреки ясната връзка, единствено 20% от пушачите осъзнават, че нездравословният им табиет може да провокира ослепяване , демонстрира анкета на английската Асоциация на оптометристите .

Рискът за пушачите да изгубят зрението си е два пъти по-голям спрямо непушачите. Причината е, че тютюнът може да аргументи и утежни доста болести на очите.

 ж iStock

Цигареният пушек съдържа токсични химикали , като могат да раздразнят и да навредят на очите. Тежките метали като олово и мед могат да се натрупат в лещите и да се появи замъгляване - катаракта. Пушачите са към три пъти по-застрашени и от възрастова макулна недъгавост . Рискът от неочаквана загуба на зрението поради оптична невропатия, при която стопира кръвоснабдяването на окото, при тях е 16 пъти по-голям .

В направената от Асоциацията на оптометристите анкета измежду 2006 души единствено 18% са дали отговор вярно, че тютюнопушенето усилва риска от слепота и загуба на зрението , а 76% са знаели единствено, че пушенето предизвиква рак.

 ж iStock

Тютюнопушенето може да утежни и проблемите със зрението, свързани с диабета, като повреди кръвоносните съдове в ретината .

За още потребни препоръки през целия ден ни последвайте във Фейсбук ТУК и в Instagram ТУ K
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР