Милиони хора в Сомалия са изложени на риск от глад,

...
Милиони хора в Сомалия са изложени на риск от глад,
Коментари Харесай

Шест милиона сомалийци са застрашени от глад

Милиони хора в Сомалия са изложени на риск от апетит, като дребните деца са най-уязвими от влошаващата се суша в проблематичната страна на Африканския рог, предизвестиха организации на Организация на обединените нации във вторник, оповестява Агенция Франс Прес.

Според известието на международната организация комбинацията от продължителна суша, внезапно покачващите се цени на храните и големия дефицит на финансиране оставя " съвсем 40 % от сомалийците на ръба “.

Много елементи на Сомалия са опустошени от сушата, която завладя и други страни в района, в това число Етиопия и Кения, само че организациите на Организация на обединените нации предизвестиха за огромен дефицит на финансиране за справяне с рецесията и отбягване на повтаряне на глада от 2011 година

Според представителя на Световната стратегия за храните на Организация на обединените нации за Сомалия Ел-Кхидир Далум страната е „ на прага на филантропична злополука “.

Шест милиона сомалийци или 40 % от популацията в този момент са изправени пред рискови равнища на продоволствена неустановеност, съгласно различен отчет на Организация на обединените нации.

В взаимното изказване на Организацията на Организация на обединените нации за издръжка и земеделие (FAO), филантропичната организация OCHA и Детския фонд на Организация на обединените нации се споделя, че застрашени от апетит са хората в шест региона на Сомалия. Според отчета децата под пет години са най-уязвими, с нищожен достъп до храна и мляко заради растящите цени на стоките и проблемите с добитъка.

Около 1,4 милиона деца са изправени пред остро недохранване до края на годината, като към една четвърт са изправени пред тежко остро недохранване, се споделя в изказването.

Заедно филантропичните организации съумяха да доставят помощ на съвсем два милиона души, само че Организация на обединените нации предизвести за „ сериозна бездна “ в донорското финансиране, като проектът за 2022 година изисква 1,5 милиарда $, а до момента е събрал единствено 4,4 % от нужните средства.

По време на глада през 2011 година 260 000 души - половината от които деца на възраст под шест години - са умряли от апетит или разстройства, свързани с глада. Природните бедствия, а не споровете, през последните години бяха главните мотори на разселването в раздраната от спорове Сомалия, разяснява Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР