Милиони хора страдат всеки ден от недостиг на магнезий, без

...
Милиони хора страдат всеки ден от недостиг на магнезий, без
Коментари Харесай

Недостигът на магнезий отключва редица заболявания

Милиони хора страдат всеки ден от дефицит на магнезий, без даже да го осъзнават. Въпреки че той е виновен за естественото протичане на множеството витални процеси в тялото ни, той е 2 пъти под нормата в храната ни съгласно СЗО. В същото време магнезият е необходим за повече от 300 биохимични реакции и участва във всеки орган на човешкото тяло. Той контролира и усвояването на калция, калия и натрия, заради което набирането му е от изключителна значимост. Скорошни проучвания демонстрират, че 75% от хората страдат от сериозно ниско равнище на магнезий. В същото време всяко известно заболяване е обвързвано с дефицит на магнезий, заяви iwoman.bg.

Дефицитът на магнезий се диагностицира мъчно, тъй като не може да бъде открит посредством кръвно проучване. По-малко от 1% от целия магнезий в нашето тяло се намира в кръвта, което прави проучването неопределено. Само някои профилирани лаборатории ревизират алените кръвни кафези за съществуване на магнезий и този тест е много по-точен, само че рядко се ползва. За това всеки следва да следи за признаци и признаци на магнезиевия недостиг като отмалялост, виене на свят, отпадналост, загуба на вкус и главоболие.

Храната е главен източник на магнезий, само че тя постоянно е бедна на този минерал. Съвременният метод на живот е обвързван с високата консумация на рафинирани храни, а процесите на преправянето им доста снижават количествата магнезий в тях. Например - при избелването на брашното се губят 96% от магнезия, а при полирането на ориза - 83%. Изследване демонстрира, че в случай че през 1909 година сме приемали приблизително 404 мг/ден магнезий, в този момент тази стойност едвам доближава 250 мг/ден.

Магнезият е нужен през целия витален цикъл, във всяка възрастова група. Американският институт по медицина предлага като норма за възрастни над 18 години по 350 мг. дневен банкет на магнезий. Според доста здравни експерти нужната доза е даже по-висока — 420 мг/ден за мъже 360 мг/ден за дами. Тези дози са относителни и са целесъобразни за човек с естествена интензивност и среднодневен банкет на храна от порядъка на 2000 ккал.

В човешкия организъм се съдържат сред 24 и 30 грама магнезий. Около 60% от общото му наличие се намира в костите, 35% в скелетната и сърдечната мускулатура, а останалата част – в мозъка, черния дроб, и бъбреците, както и в еритроцитите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР