Милиони барели ирански петрол са разтоварвани в складове на пристанища

...
Милиони барели ирански петрол са разтоварвани в складове на пристанища
Коментари Харесай

Иран складира милиони барели на китайски пристанища

Милиони барели ирански нефт са разтоварвани в хранилища на пристанища в Китай. Така огромни количества от суровината се оказват на прага на най-големия покупател в света, написа Bloomberg. Ако този нефт напусне складовете и се озове на пазара, това може да окаже напън на цените, предизвестява Bank of America Merrill Lynch.

Два месеца откакто администрацията на американския президент Доналд Тръмп забрани пазаруването на ирански нефт, суровината продължава да залива Китай, където се съхранява в специфични хранилища. Тя не минава през локалния митнически надзор и не участва в документите за импорт, заради което не е наложително да нарушава глобите. Засега остава отвън обращение, само че наличието й там е надвиснало над пазарите.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Понижаване на световните цени

Складираният нефт има капацитета да намали световните цени, в случай че китайските рафинерии решат да се възползват от него, даже когато ОПЕК понижи производството. Това също по този начин разрешава на Техеран да придвижва суровината по-близо до възможните купувачи.

" Ирански петролни доставки доближават китайските хранилища от няколко месеца насам и не престават да го вършат макар по-строгия надзор. Виждаме за какво производителят желае да прави това, защото натрупването на доставки покрай основните купувачи явно е от изгода за продавача, изключително в случай че глобите бъдат облекчени в даден миг ", споделя Рейчъл Ю, анализатор от индустриалния съветник FGE.

Собственост на Техеран

Голямата част от иранския нефт в китайските хранилища към момента е благосъстоятелност на Техеран и по тази причина не би трябвало да е в прорез със глобите. Той не е минал митническия надзор в Китай, тъй че на доктрина към момента е в пренос. Част от суровината въпреки всичко е китайска благосъстоятелност, която е получена по схемата " нефт за вложения ".

Натрупването на ирански нефт в Китай към момента не е коментирано от Белия дом. На 2 май Тръмп приключи изключенията, които позволяваха на някои страни да не престават да внасят суровината от Иран. В момента няма изключения за дадена страна за вноса на ирански нефт и всеки, който получава такива доставки от Техеран, ще бъде в нарушаване на глобите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР