Милиони Android смартфони бяха заразени със зловредния софтуер Necro(снимка: CC0

...
Милиони Android смартфони бяха заразени със зловредния софтуер Necro(снимка: CC0
Коментари Харесай

Троянски кон зарази 11 милиона Android устройства


Милиони Android смарт телефони бяха инфектирани със зловредния програмен продукт Necro
(снимка: CC0 Public Domain)

Зловредният програмен продукт Necro болести 11 милиона устройства с Android. Троянецът е открит в модификации на известни приложения и даже в магазина Гугъл Play, където са разпознати две приложения, инфектирани с Necro, заяви Kaspersky Lab.

Necro се инжектира в приложения посредством инфектирани SDK за разработка на програмен продукт. Намира се в модифицирани версии на известни приложения, в това число Spotify, WhatsApp и Minecraft.

Веднъж стартиран, троянският кон заразява системите с различен злотворен програмен продукт: рекламен, излъган и принадлежности, които разрешават потребление на мобилните устройства като прокси сървъри за осъществяване на други офанзиви.

В магазина Гугъл Play с вируса са инфектирани приложенията Wuta Camera и Max Browser. Първото от тях има над 10 милиона съоръжения. Троянският кон е разполагаем във версия 6.3.2.148, само че в по-новите издания към този момент е отстранен.

Но даже и след премахването, потребният товар – злонамерени приложения, конфигурирани с негова помощ – може да остане на устройствата на засегнатите консуматори. Wuta Camera и Max Browser са инфектирани посредством рекламния инструментариум Coral SDK.

Тъй като множеството приложения, инфектирани от Necro, са хакнати или модифицирани, целесъобразно е да употребявате програмен продукт единствено от публични източници. Въпреки това постоянно има възможност те също да са рискови, както в тази ситуация с Wuta Camera в Гугъл Play, по тази причина е целесъобразно да инсталирате и антивирусен програмен продукт на устройствата си.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР