Дългият COVID е засегнал почти 7% от възрастните американци, показват данните от проучването на CDC

...
Милиони американци съобщават, че са имали продължителен COVID, преди това
Коментари Харесай

Милиони американци съобщават, че са имали продължителен COVID, преди това или по време на изследването, според нови данни от Центъра за контрол на заболяванията и Националния център за здравна статистика на Prevention.

В доклади, публикувани във вторник, използващи данни от Национално проучване на здравните интервюта от 2022 г., агенцията каза, че 6,9% от възрастните в САЩ съобщават, че някога са имали продължителен COVID, докато 3,4% казват, че в момента имат състояние по време на интервюто. Въз основа на данните от преброяването в САЩ, това би означавало, че близо 18 милиона са страдали от заболяването в даден момент от началото на пандемията.

Данните от проучването също така установиха, че жените са по-склонни от мъжете да съобщават за дълъг COVID - масив от симптоми, които могат да бъдат изтощителни, които могат да продължат месеци или години след инфекция с COVID.

1,3% съобщават, че някога са имали дълъг COVID, докато 0,5% в момента съобщават, че го имат.

Какво е дълъг COVID ?

Точните дефиниции варират, но дългият COVID може да се опише като набор от симптоми след заразяване, продължаващи 3 месеца или повече, след като човек е хванал COVID-19. Може да възникне дори ако първоначалното им заболяване от COVID е било леко, въпреки че предишни изследвания показват, че е по-често след тежко заболяване.

Проучване от по-рано тази година, финансирано от Националния институт по здравеопазване, донесе ново разбиране към свързаните с него симптоми. След като проучиха данни от хиляди възрастни, изследователите идентифицираха 12-те симптома, които най-много отличават тези с дълъг COVID, които включват:

Неразположение след физическо усилие (изтощителна умора, която се влошава след физическа или умствена активност) Умора, Мозъчна мъгла, Замаяност, Стомашно-чревни симптоми, Сърцебиене, Проблеми с сексуално желание или капацитет Загуба на обоняние или вкус Жажда Хронична кашлица Болка в гърдите Необичайни движения

Но пациентите могат да изпитат и редица други симптоми.

За Прия Матю, която се възстанови от лек случай на COVID-19 миналия ноември, дълъг COVID дойде с дълъг списък от симптоми, включително безсъние и изключителна умора.

„Всяка дребна задача отнемаше твърде много енергия. Само като си взех душ, трябваше да почивам три часа след това“, тя каза за CBS News по-рано тази година. Матю каза, че не може да работи поне един месец.

Един от най-осакатяващите симптоми за нея е лишаването от сън — понякога известно като „COVID-сомния“, според проучване от 2022 г. на Американския Академията по медицина на съня, почти една трета от американците казаха, че са имали нарушения на съня от началото на COVID.

Можете ли да лекувате продължителен COVID?

Въпреки че доказателствата показват, че повечето хора се възстановяват значително в рамките на година продължават много въпроси относно състоянието и как да се лекува. Данните показват, че дългият COVID е допринесъл за повече от 3500 смъртни случая в САЩ към края на миналата година.

Изследователите все повече се фокусират върху търсенето на възможности за лечение на състоянието.

Посл. месец, NIH обяви началото на две нови клинични изпитвания за тестване на потенциални лечения за продължителен COVID, отбелязвайки първото от редица федерално финансирани проучвания, насочени към оценка на това как да се помогне при дългосрочни симптоми, пред които все още са изправени много оцелели от COVID-19 .

Дългият COVID остава трудна битка за много американци: „Всеки ден ставането е битка“

Болници в редица градове в страната също създадоха центрове за дълги COVID или пост-COVID грижи, които мултидисциплинарен подход за подпомагане на пациентите с тези сложни състояния.

Превенцията играе друга важна роля.

Няколко проучвания, публикувани в рецензираното медицинско списание JAMA, показват, че ваксинирането срещу COVID може значително да намали риска от развиване на дълъг COVID.

-Александър Тин допринесе за този доклад.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР