Милиони афганистанци ще бъдат застрашени от глад тази зима, ако

...
Милиони афганистанци ще бъдат застрашени от глад тази зима, ако
Коментари Харесай

ООН предупреди, че половината от населението на Афганистан e застрашено от глад |

Милиони афганистанци ще бъдат застрашени от апетит тази зима, в случай че не се подхващат незабавни дейности, заяви Световната стратегия по прехраната към Организация на обединените нации.

Според профилираната организация тази зима от апетит ще са застрашени повече от 22,8 млн. души, или повече от популацията на Афганистан.

Експертите предвиждат, че от недохранване ще бъдат наранени над 3,2 млн. деца под 5 години.

Изпълнителният шеф на организацията Дейвид Бийзли разяснява, че " Афганистан в този момент изпитва най-тежките филантропични рецесии в света, в случай че не и най-тежката ", предава Би Би Си.

Той съобщи, че противоположното преброяване до злополуката е почнало.

Ефектът от промяната на властта

Проблемите се задълбочиха откакто талибаните поеха властта в средата на август. Смяната на властта в допълнение утежни и без това крехката стопанска система на страната, която беше мощно подвластна от непозната помощ. След 15 август Западните сили стопираха помощта, а Световната банка и Международният валутен фонд прекратиха заплащанията. (Една нация се смята за подвластна от непозната помощ, когато 10% или повече от нейния БВП идва от непозната помощ; в тази ситуация на Афганистан към 40% от Брутният вътрешен продукт е интернационална помощ, сочат данни на Световната банка.)

Спирането на интернационалната помощ е и една от аргументите, заради които през днешния ден десетки афганистанци продават имуществото си, с цел да си купят храна. 

„ Изминаха повече от пет месеца, откогато получих заплатата си “, сподели преподавател от Херат пред Би Би Си.

" Животът е сложен. Продавам всичко, което имаме у дома. Продаваме животните си, сечем овошките, с цел да продадем дървесина ", добавя той.

Според Световната стратегия по прехраната задаващата се зима заплашва в допълнение да изолира афганистанците, които са съвсем напълно подвластни от филантропичната помощ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР