Милиардни инвестиции от Азия ще възродят традиционния британски производител на

...
Милиардни инвестиции от Азия ще възродят традиционния британски производител на
Коментари Харесай

Lotus възкръсва с китайски милиарди

Милиардни вложения от Азия ще възродят обичайния английски производител на спортни и спортни коли Lotus. Мажоритарен притежател на компанията е китайският автоконцерн Geely, който разгласи амбициозни проекти да върне Lotus в огромната игра като съперник на Ferrari, Lamborghini и Porsche.

 20-1a-6kol

Близо два милиарда $ ще бъдат вложени от Geely за развиването на марката Lotus. Първата стъпка е разширението на потенциала на фабриката в британския град Хетел, където ще бъдат назначени 200 нови инженери. Ще се строят още един индустриален комплекс и нов дизайнерски център в Обединеното кралство. Вече се работи по конструирането на първия в историята на компанията SUV модел, който би трябвало да вдигне стремително продажбените размери. Също по този начин ще се обогати и модернизира съществуващата гама спортни коли.

 20-4-6kol

Амбициите на Geely са Lotus да се трансформира във водеща, световна лукозна марка. В исторически проект английската компания е построила име измежду ценителите на бързите коли най-много с присъединяване си във „ Формула 1 “ и други спортни серии. В интервала 1958 – 1994 година Lotus печели 7 трофеи при конструкторите и 6 при водачите във „ Формула 1 “. Болидите на Lotus са ръководени от състезатели от калибъра на Стърлинг Мос, Джим Кларк, Греъм Хил, Йохен Ринд, Емерсон Фитипалди, Марио Андрети, Емерсон Фитипалди, Аертон Сена, Нелсън Пикет.

 20-6-6kol

Lotus построява известност на конструктор, който залага на новаторски и елементарни решения, на леки шасита, които са лесни за ръководство и надзор. Подобна е философията, по която се основават и серийните спортни коли на марката. Кабриото Elise (на снимките) от настоящата гама тежи 924 кг, защото платформата му е от алуминий, а каросерията е направена от композитни сплави. Лекото тегло разрешава потреблението на дребни мотори като четирицилиндров бензинов мотор с размер 1800 кубика, което е задоволително за оптималната скорост 235 км/ч и ускоряване от 0 до 100 км/ч за 4,3 секунди.

 20-5-6kol

Амбициите на Geely са да бъде усъвършенствана и осъвременена техниката на колите на Lotus до още по-високо равнище. Концернът, който е втори по продажбени размери от частните компании в Китай, желае да се разрасне до мащабите на Volkswagen и Toyota. През 2016 година Geely продаде 1,26 млн. автомобила, до момента в който международните водачи Volkswagen и Toyota пласираха над 10 млн. транспортни средства. От 2010 година Geely е притежател на Volvo и влага в шведската компания 11 милиарда $, а от 2013 година управлява и английския производител на таксита London Electric Vehicle Company. Притежател на Geely е милиардерът Ли Шифу, който е и огромен акционер в Daimler с близо 10% от акциите.

 20-3-6kol
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР