Милиарди долари загуби на ден струва блокирането на Суецкия канал

...
Милиарди долари загуби на ден струва блокирането на Суецкия канал
Коментари Харесай

Освобождаването на кораба, блокирал Суецкия канал, може да продължи със седмици

Милиарди долари загуби дневно коства блокирането на Суецкия канал поради заседналия контейнеровоз " Евър Гивън ". Задръстването във водата продължава към този момент трети ден.

Суецкият канал свързва Червено море със Средиземно като оттова минава 12% от международната търговия.

Корабът пътува от Kитай към Ротердам в Нидерландия, когато пясъчна стихия понижава видимостта.

Снимка: Reuters

По това време контейнеровозът минава през еднопосочен сектор в южната част на канала, заорава в единия бряг и остава блокиран.

" Евър Гивън " се оперира от тайванска компания. Може да транспортира товари с тежест над 220 000 тона. Дълъг е 400 метра или съвсем колкото Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк.

Близо 200 кораба чакат от двете страни на канала, сочат данни на осведомителния портал за мореплаване " Лойдс Лист ".

На ден в двете направления трафикът се прави оценка жестоко на към 9 милиарда и 600 млн. $ - т.е. блокирането на Суецкия канал коства към 400 милиона $ на час.

Оттам минават и към 1 милион и половина барела нефт на ден, като блокадата към този момент се отрази на цената на горивата.

Снимка: btvnovinite.bg

За освобождението на големия морски съд се включиха багери и специфичен драгажен транспортен съд, който изгреба пясъка под корпуса на контейнеровоза.

Според специалисти в корабоплаването, тази интервенция може да продължи с дни и даже със седмици. Неяснотите идват поради големия размер и тежестта на " Евър Гивън ".

Снимка: btvnovinite.bg

" Може да се пропука корпусът и това да аргументи разлив на нефт. Но най-лошият сюжет е в случай че корабът се счупи на две, което ще затвори канала за месеци и даже за години, до момента в който бъде изместен ", изясни Сал Марколяно - професор по морска история в университета в Северна Каролина.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако интервенцията по освобождението на контейнеровоза отнеме повече от седмица, за превозвачите ще бъде по-изгодно да заобиколят Африка по морския път от Азия към Европа. Това ще удължи пътя с 4 хиляди морски благи, или от 12 до 14 дни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР