Милиардерите и мултимилионерите ударно увеличиха богатствата си след т.нар. ковид

...
Милиардерите и мултимилионерите ударно увеличиха богатствата си след т.нар. ковид
Коментари Харесай

Усилено вървим към нов феодализъм! Проблемът на съвремието не е в бедността, а в прекомерното богатство

Милиардерите и мултимилионерите стремително усилиха благосъстоянията си след така наречен коронавирус пандемия. Данни на oxfam сочат, че най-богатия 1 % от хората на земята завоюва съвсем две трети от цялото ново благосъстояние на стойност 42 трилиона $, основано от 2020 година насам.

1 % от хората, към 80 милиона най-богати, прибраха 28 трилиона,  а останалите 99 % от популацията на света, близо 8 милиарда души - единствено 14. 

Още по-фрапиращо е ситуацията вътре в този един %. В 2021 год.годишният лист на Forbes на милиардерите в света включва 2755 души с общо чисто благосъстояние от 13,1 трилиона $, което е с 660 членове повече от 2020 година 86% от тези милиардери са имали повече благосъстояние, в сравнение с са имали предната година. 

Като цяло и броят и благосъстоянието на милиардерите се удвоиха през последните 10 години.

Богатството на милиардерите се усили още през 2022 година с бързо възходящите цени на храни и сила. 95 хранителни и енергийни корпорации са спечелили 306 милиарда $ непредвидени облаги и са изплатили 257 милиарда $ (84 процента) от тях на богати акционери. 

Династията Уолтън, която има половината от Walmart (верига хипермаркети в САЩ) е спечелила 8,5 милиарда $ през последната година. Богатството на индийския милиардер Гаутам Адани, притежател на огромни енергийни корпорации, скочи с 42 милиарда $ (46 процента) единствено през 2022 г.  

В същото време минимум 1,7 милиарда души живеят в страни, където инфлацията изпреварва заплатите, а над 820 милиона души — почти един на всеки 10 души на Земята — гладуват непрестанно. 

Дори Световната банка разгласи, че светът съвсем сигурно е изгубил задачата си да постави завършек на крайната беднотия до 2030 година и че „ световният прогрес в намаляването на крайната беднотия е спрял “. Така 20 -те гпдо и на XXI век се обрисуват като времето с най-голямото нарастване в световното неравноправие след Втората международна война. Това потвърждава и цялостната престореност на така наречен стратегия " 2030 ", стартирана от самите милиардери. 

„ Докато елементарните хора вършат ежедневни жертви за съществени неща като храна или топлота, то свръхбогатите са надминали и най-смелите си фантазии. Това десетилетие се обрисува да бъде най-хубавото до момента за милиардерите — взрив за най-богатите в света, ” сподели Габриела Бучър, изпълнителен шеф на Oxfam International. И продължава: " Четиридесетте години понижаване на налозите за супербогатите демонстрираха, че надигащият се прилив не подвига всички кораби, а единствено суперяхтите на свръхбогатите. "

Концентрацията на все по-големи благосъстояния в дребен брой хора носи големи закани за цялата ни цивилизация и това е най-важният проблем пред бъдещето. Вече виждаме по какъв начин тези свръхбогати персони поеха " отговорността " за ръководството на земята, несъмнено, без никой да ги е молил. 

Т.нар. " Световен стопански конгрес " в Давос, където се събират богаташите, към този момент взема решенията за бъдещето на планетата и тези решения единствено се свеждат за осъществяване до публични организации като Организация на обединените нации, СЗО или национални държавни управления. 

Милиардерите, трансформирали се към този момент в световен хайлайф, започнаха да гледат на народите като на свои лични стада от добитък, който могат да стопанисват както намерят за добре. 

Тези процеси ни водят към един нов феодализъм, доста по-лош от предния. Днешните световни крале, графове и херцози имат и властта (формално назначавани от тях правителства) и силата (новите технологии) с цел да го създадат. 

При това, за разлика от междинните епохи, днешните световни феодали нямат и религия в Бог, а единствено в дявола - т.е. - в парите и властта. Затова и този нов феодализъм би бил доста много по-зловещ. 

Освен това множеството от милиардерите в света живеят в страни без налог върху наследството за директни потомци. Те ще предадат 5 трилиона Щатски долар на своите наследници (повече от Брутният вътрешен продукт на цяла Африка)  което ще задвижи бъдещото потомство аристократични елити, т.е. - наследствени крале, графове и херцози. 

Частичен триумф в битката с тази наклонност би било предлагането свърхбогатите да се обложат със специфични налози. Това написа известният Дъглас Ръшкофф в новата си книга " Оцеляването на най-богатите ". Данък от 5 % върху приходите на свръхбогатите по света може да събере 1,7 трилиона $ годишно, задоволително, с цел да извади над 2 милиарда души от бедността.

Това, обаче, надали би могло да спре феодализирането на света. Дори няма и да го забави. 

Единствената мощ, която може да спре пътя към пъкъла, по който ни тикат, е появяването на нова световна идеология. Светът обезверено се нуждае от нова идеология,от нови хрумвания, които да спрат дегенерацията и връщането в тъмните времена. Основата на тази концепция е, че не би трябвало да се борим с бедността (както от десетилетия подправено напяват МВФ, СБ, Организация на обединените нации и т.н.) а с несъразмерното благосъстояние. 

Не бедните, а богатите основават всички проблеми. Единственият проблем на бедните е, че желаят да ги има, а единствен проблем на богатите е, че бедните може да им вземат властта и благосъстоянията, дружно с главите, което се е случвало неведнъж в международната история и по тази причина би трябвало да им наложат цялостен надзор и (или) да ги унищожат. 

Новата идеология би трябвало да е основана на заслужено преразпределение на благосъстоянията, на лишаване насъбраните милиарди от свръхбогатите, на общочовешка благосъстоятелност и надзор върху интернет и новите технологии.

Майката Земя може да храни и 20 и повече милиарда души, само че единствено в случай че има вярно систематизиране на богатствата и хармонично устроено световно общество, основано не на индивидуализма и персоналния триумф, а на колектива и груповия триумф. 

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР