Милиардерът Роман Абрамович е присъствал на церемонията в Истанбул при

...
Милиардерът Роман Абрамович е присъствал на церемонията в Истанбул при
Коментари Харесай

Роман Абрамович - мълчаливият посредник в сделката за износа на зърно от Украйна

Милиардерът Роман Абрамович е участвал на церемонията в Истанбул при сключването на споразуменията за освобождение на износа на украинско зърно през Черно море. Руският олигарх е сниман от фотографи на Reuters и ANSA в залата, в която турският президент Реджеп Тайип Ердоган и генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш следиха подписването на руско-украинското съглашение.

Ефективността му се оказа тотално компрометирана единствено няколко часа по-късно, откакто съветските въоръжени сили изстреляха няколко ракети " Калибър " против пристанището на Одеса и провокираха пожар.

Financial Times цитира свои източници, съгласно които Роман Абрамович играе основна роля в договарянията сред Киев и Москва от началото на войната до момента.

" Той е един от дребното хора, близки до Путин, с които украинците приказват ", споделя източник пред FT. Тази версия е доказана и от чиновник на украинската администрация, съгласно който ролята на Абрамович е станала все по-важна след несполучливите договаряния за помирение напролет.

Milyarder Roman Abramovich Türkiye`de tahıl anlaşmasının imzalanması törenine katıldı.
— TÜRKİSTAN HABER (@turkistanhaber_)
" По някакъв метод той е част от кръга, който се занимава с сензитивните проблеми сред Украйна и Русия. Той е в листата на доверените лица, които могат да вземат участие във всички диалози ", оповестява държавният чиновник.

Руската организация РБК припомня, че Абрамович участва на срещите за превъзмогване на спора още от края на февруари - т.е. през цялото време на военната инвазия на Русия в Украйна.

Той се появи и на договарянията в Беларус сред съветските и украинските представители, които не реализираха никакъв триумф. През март той се появи още веднъж в Истанбул, до момента в който Реджеп Тайип Ердоган правеше опити да сдобри двете страни.

Тогава представителят на Путин Дмитрий Песков разгласи, че Абрамович не е формален член на съветската делегация, само че участва на договарянията от страната на Русия.

В момента милиардерът е подложен в черния лист на Европейски Съюз и Съединени американски щати, като се пробва да се освободи от наказания - в това число с помощ от Киев. През юни The Times заяви, че ръководителят на украинската делегация в мирните договаряния Давид Арахамия е написал писмо в поддръжка на Абрамович поради " позитивната му роля " в опитите за разговор с Москва.

Според Financial Times - някогашният притежател на " Челси " е взел участие в посредничеството за замяна на пленници и за отваряне на евакуационни направления за цивилни жители на Украйна.

С някои изключения резултатите от договарянията с присъединяване на Абрамович до момента са разочароващи.

Последният удар против очакванията за краткотрайно урегулиране на спора пристигна с обстрела на пристанището в Одеса.

Военната обсада на износа на украинска пшеница, царевица, слънчоглед и други аграрни артикули заплашва освен националната стопанска система, само че и международните цени на питателните артикули и десетки милиони души в страни, които рискуват да останат без достъп до самун.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш осъди остро съветската офанзива против Одеса.

" Вчера всички страни поеха ясни задължения пред света, с цел да подсигуряват безвредното придвижване на украинско зърно и свързани артикули към световните пазари. Тези артикули са отчайващо нужни за справяне със международната продоволствена рецесия и да облекчат страданието на милиони души в потребност. Пълното използване на уговорките от Руската федерация, Украйна и Турция е наложително ", споделя той в своя декларация.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР