Милиардерът Палонджи Мистри притежава около $20 милиарда. 84% от богатството

...
Милиардерът Палонджи Мистри притежава около $20 милиарда. 84% от богатството
Коментари Харесай

Милиардерът, който не може да харчи парите си

Милиардерът Палонджи Мистри има към $20 милиарда. 84% от благосъстоянието му обаче е заключено в правосъдна борба с най-големия конгломерат в Индия, споделя Bloomberg.

Спорът сред Мистри и Tata Group стартира с прелом в борда на шефовете през 2016 година, когато синът на милиардера бе изпъден като ръководител. Мистри е един от най-големите акционери в Tata Sons Ltd., която управлява конгломерата с оценка $100 милиарда.

Оттогава фамилията му подаде редица недоволства в съда против борда на холдинговата компания, обвинявайки ги, че не зачитат ползите на миноритарните притежатели.

Битката в правосъдната зала неотдавна продължи с фокус върху решение на Tata Sons да ограничи акционерите да продават свободно каузи си. Мистри, чийто дял от 18,4% в Tata Sons съставлява $16,7 милиарда, не може да продаде активите си без утвърждението на борда, с който води каузи от две години насам.

Tata Sons постоянно е била частна компания, само че поради големия си размер по остарялото законодателство тя се смяташе за нещо приблизително сред обществена и частна. Това разреши на вложителите по-голяма еластичност при прехвърлянето на дяловете.

Миналата година обаче акционерите на Tata Sons утвърдиха смяната, отхвърляйки несъгласието на сина на Мистри.

През идната седмица съд в Ню Делхи ще би трябвало да вземе решение по делото за смяната на статута на компанията, само че е прекомерно евентуално изгубилата страна да апелира.

Спорът повреди връзка, която има съвсем едновековна история. Компания на Мистри има финансови взаимоотношения с Tata Sons от 1927 година, въпреки фамилията да е почнало да купува дялове след 60-те.

Мистри наследил дяловете от татко си, който е построил автомобилните заводи на Tata Group.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР