Милиардерът от Силициевата долина Юрий Милнер, роден в Москва, съобщи

...
Милиардерът от Силициевата долина Юрий Милнер, роден в Москва, съобщи
Коментари Харесай

Милиардерът Юрий Милнер се е отказал от руското си гражданство

Милиардерът от Силициевата котловина Юрий Милнер, роден в Москва, заяви през вчерашния ден, че се е отказал от съветското си поданство, съобщи Франс прес.

" Моето семейство и аз напуснахме Русия дефинитивно през 2014 година, след съветската анексия на Крим - написа той в Туитър. - А това лято приключихме публично процеса на отвод от съветското си поданство. "

My family and I left Russia for good in 2014, after the Russian annexation of Crimea. And this summer, we officially completed the process of renouncing our Russian citizenship.

Основател на групата за вложения в интернет Диджитал скай текнолъджис (Ди Ес Ти) и един от първите купувачи на акции на американската формация Facebook, от 1999 година Милнер е израелски жител, изяснява той самият на своя уебсайт.

Billionaire investor Yuri Milner relinquishes Russian citizenship

Физик по обучение, Милнер е работил за Световната банка. Той не има активи в Русия и 97 на 100 от благосъстоянието му е извоювано отвън Русия, сочат данни от уеб страницата. Уточнява се, че " Юрий в никакъв случай не се е  срещал с (президента на Русия) Владимир Путин, било то настрана или в състава на група ".

Благотворителната фондация на Милнер " Брейктру прайз фаундейшън " (Breakthrough Prize Foundation) осъди през март съветската инвазия в Украйна и отпусна над 11 милиона $ (11,3 милиона евро) в помощ на украинските бежанци и учените, принудени да изоставен страната.

През 2016 година Милнер и английският астрофизик Стивън Хокинг (починал през 2018 г.) лансираха амбициозна самодейност - задача до Алфа от съзвездието Кентавър, най-близката до Земята група звезди, с дребен галактически уред, тежащ едвам няколко грама, който да лети с една пета от скоростта на светлината, задвижван от поток протони, предавани от ситуиран на Земята лазер върху неговото " платно " с повърхност от няколко квадратни метра.

Двамата замислиха взаимно и огромно изследване за търсене на живот в извънземното пространство - десетгодишен план на стойност 100 милиона $, финансиран от Милнер.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР