Милиардерът, основател на Ant Group, Джак Ма, ще се откаже

...
Милиардерът, основател на Ant Group, Джак Ма, ще се откаже
Коментари Харесай

Милиардерът Джак Ма се отказва от контрола на финтех гиганта Ant Group

Милиардерът, създател на Ant Group, Джак Ма, ще се откаже от контрола над китайския финтех колос след регулаторни репресии. Според Ant Group след смяната никой няма да има повсеместен надзор върху групата, написа BBC.

Милиардерът Ма рядко е виждан на обществено място, откогато подлага на критика финансовия бранш на Китай през 2020 година След тази рецензия плануваното предложение на фондовия пазар на Ant Group беше ненадейно спряно.

Ant Group ръководи главната система за онлайн разплащания в Китай Alipay. Ма е някогашен преподавател по британски, основал колоса за електронна търговия Alibaba и непряко управлява повече от 50% от Ant Group.

След измененията в управническата конструкция, той ще управлява малко над 6%, съгласно изказване на Ant Group.

През ноември 2020 година предлагането на фондовия пазар на Ant за 26 милиарда $, което би било най-голямото в света, беше анулирано в последния миг. Китайските управляващи показаха " съществени проблеми " при регулирането на компанията.

Според анализатори това беше опит на китайското държавно управление да унижи компания, която е станала прекомерно мощна, както и водач, който е станал прекомерно прям.

След неуспеха на дебюта на борсовото предложение, което трябваше да трансформира Ма в най-богатия човек в Китай, той изчезна за три месеца, което провокира спекулации по отношение на местонахождението му. В последна сметка той се появи още веднъж, само че от този момент заобикаля светлините на прожекторите.

Ма управлява Ant посредством своя дял и като работи взаимно с други акционери. Акционерите обаче ще употребяват правото си на глас, и ще гласоподават без значение. Акционерната конструкция също ще се промени.

" Напускането на Джак Ма от Ant Financial демонстрира решимостта на китайското управление да понижи въздействието на огромните частни вложители ", счита Андрю Колиър, ръководещ шеф на Orient Capital Research.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР