Милиардерът Илон Мъск е сред номинираните за наградата Сахаров, която

...
Милиардерът Илон Мъск е сред номинираните за наградата Сахаров, която
Коментари Харесай

Групата на Льо Пен, Салвини и AfD в ЕП номинира Илон Мъск за наградата Сахаров

Милиардерът Илон Мъск е измежду номинираните за премията " Сахаров ", която Европейският парламент връчва всяка година на изтъкнати правозащитници от целия свят.

Номинацията на Мъск е пристигнала от страна на групата " Идентичност и народна власт " (61 евродепутати), в която влизат членовете на Екологичен потенциал от " Алтернатива за Германия ", Националния общ брой на Марин льо Пен, Лигата на Матео Салвини от Италия, националистическата " Партия на свободата на Австрия " и други



Трите най-големи групи в Екологичен потенциал са предпочели да предлагат алегорично 22-годишната иранка Махса Амини, както и участниците в придвижването за правата на дамите в ислямската република, които излязоха на протест против репресията на моралната полиция. Амини беше пребита до гибел от служители на реда в Техеран през септември 2022 година единствено тъй като хиджабът ѝ не покривал цялата ѝ коса

Авторите на предлагането за Мъск акцентират заслугите му за това, че е " осветил практиките на предходното управление на Twitter (с ново име X), които са нарушавали правото на изложение на потребителите ".

" Той желае да постави завършек на тези практики и се опълчва на отхвърли на достъп до платформа на даден човек поради неговите политически възгледи ", се споделя в мотивацията.

Позицията звучи озадачаващо на фона на поредицата от кавги към Twitter след покупката от Мъск (финансиран и от фонд, притежаван от саудитски принц), с които платформата освен не разшири потребителската си база, само че и има под предлога, че по този начин се бори с ботовете.

През 2022 година Мъск беше заставен да подписа договорка, която му коства десетки милиарди за услуга, неспособна да му върне инвестицията - отвън световното въздействие, което той получава като в действителност " основен модератор " на Twitter. Интересът на Льо Пен и Салвини към него идва малко откакто стана ясно, че той е попречил на военните дейности на Украйна против, отказвайки достъп до мрежата за сателитни връзки Starlink.

Наградата " Сахаров " е най-високото отличие, присъждано от Европейски Съюз за активност в региона на правата на индивида. Тя е жест на самопризнание за лица, групи и организации, които имат извънреден принос за отбраната на свободата на мисълта. Връчва се от 1988 година насам и носи името на огромния руски физик и политически отстъпник Андрей Сахаров.

Чрез нея и посредством свързаната с нея мрежа Европейски Съюз оказва поддръжка на лауреатите — дава им повече решителност и мощ в напъните за отстояване на техните дела.

Мъск е единствено един от няколко претенденти за премията.
Амини и дамите на Иран са номинирани от Европейската национална партия - най-голямата група в Екологичен потенциал.Групите на " Социалистите и демократите ", както и либералите от Renew Europe също предлагат Махса Амини и придвижването " Жена, живот, независимост " като представитлеи на битката за правата на дамите в Иран.59 други евродепутати предлагат афганистанските деятели за просветителни права Марзия Амири, Парасто Хаким и Матиула Уеса за това, че са основали най-голямата мрежа от секрети домашни учебни заведения, в които девойките от Афганистан да могат да учат. Уеса, който апелира указите на талибаните, е похитен преди 5 месеца. " Европейските консерватори и реформисти " са номинирали проевропейския народ на Грузия и Нино Ломджария, някогашен публичен бранител на Грузия, за напъните им да опазят своите права и демокрацията в страната.Групата на " Зелените / Европейски свободен алианс " издигат Ванеса Накате - млада жена от Уганда, която се бори против климатичните промени и за човешките права в Уганда. Тя е създател на първото придвижване " Петъци за бъдеще в Уганда ".43 евродепутати са номинирали Вилма Нунес де Ескорсиа и монсиньор Роландо Хосе Алварес Лагос от Никарагуа за битката им за човешки права в страната и за съпротивата им против режима на президента Даниел Ортега. Алварес е свещеник на Матагалпа. Той е наказан на 26 година затвор, а поданството му е отнето през февруари 2023 година, откакто отхвърля да напусне страната.Групата на " Левите " номинира дамите, които се борят за свободно, безвредно и законово право на аборт, като показват три дами - полякинята Юстина Виджинска, Морена Ферера от Ел Салвадор и американската АГ-специалистка Колийн Макникълс.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР