Милиардерът Илън Мъск има голямо желание да започне да предлага

...
Милиардерът Илън Мъск има голямо желание да започне да предлага
Коментари Харесай

Starlink на Мъск гледа към Индия, но Амбани се противопоставя

Милиардерът Илън Мъск има огромно предпочитание да стартира да предлага интернет услуги посредством Starlink в Индия. Това стана ясно след негов диалог с индийския министър председател Нарендра Мори, който е на посещаване в Съединени американски щати. Крайният резултат обаче към момента не е явен, което се дължи на съпротивата от най-богатия азиатец Мукеш Амбани - притежател на локалния телекомуникационен колос Reliance Jio.

Милиардерът Илън Мъск има огромно предпочитание да стартира да предлага интернет услуги посредством Starlink в Индия. Това стана ясно след негов диалог с индийския министър председател Нарендра Мори, който е на посещаване в Съединени американски щати. Крайният резултат обаче към момента не е явен, което се дължи на съпротивата от най-богатия азиатец Мукеш Амбани - притежател на локалния телекомуникационен колос Reliance Jio.

Двамата милиардери се конкурират за пазарен дял. Starlink лобира Индия да не пуска широколентовия набор на търг, а вместо това да дава лицензи на компании, които ще показват услугите. Това е най-често срещаният метод за отдаване на това право в международен мащаб, като дивизията на SpaceX твърди, че това е запас, който би трябвало да се споделя от фирмите. Мнението на Reliance обаче е радикално друго - компанията счита, че задграничните снабдители на сателитни услуги биха могли да оферират услуги за глас и данни. По този метод те биха се конкурирали с обичайните телекомуникационни играчи, което основава потребността от търг, с цел да се реализиран равни условия.

Според държавен източник на Reuters локалната телекомуникационна компания ще продължи да предизвиква държавното управление да избере опцията с търг, като това би основало същинско съревнование сред локалните и задгранични компании. Най-голямото терзание на Starlink е, че при възможен търг вероятните разноски биха се нараснали доста. Причината за това е съвсем сигурното присъединяване и на други интернационалните компании. Позицията на сдружението на Мъск неизненадващо е подкрепена и от сателитната интернет самодейност на Amazon - Project Kuiper, както и OneWeb, която е подкрепяна от английското държавно управление.
Реклама Голям капацитет
Изходът от разногласието ще докара до огромни финансови облаги за спечелилата страна. Deloitte пресмята, че пазарът на сателитни широколентови услуги в Индия ще нараства с 36% годишно, с цел да доближи 1.9 милиарда $ до 2030 година Според изследване, което включва 64 компании, индустриални групи и други, 48 поддържат лицензирането, 12 са дали своят вот за търг, а останалите са неутрални, демонстрират данни на индийската консултантска компания Koan Advisory.

Едно от огромните терзания на Reliance е, че ако държавното управление избере лицензирането, мултинационалните компании бързо ще натрупат преднина пред локалните съперници. Основания за това дава най-пресният образец с навлизането на Amazon на индийския пазар - американският колос в електронната търговия към този момент има доста по-голям пазарен дял от Reliance Retail.

Прилагането на търг би основало и други проблеми за западните играчи в сектора. OneWeb ще се затрудни да прави бизнес в страната, споделя източник от промишлеността. Starlink чака изясненост по отношение на разпределението на широколентовия набор в Индия, преди да оформи комерсиалната си тактика, твърди различен източник.

Тим Фарар, анализатор в основаната в Съединени американски щати консултантска компания TMF Associates, счита, че ще се сътвори " неприятен казус " за Starlink, в случай че компанията заплати забележителна сума на търг в Индия, когато в това време получава лицензи евтино в доста други страни. " Бих очаквал Starlink да направи високопоставени безвъзмездни предложения в други страни, с цел да се опита да показва какво може да изпусне Индия ", споделя Фарар пред Reuters.
Реклама Tesla желае цех в Индия Освен за желанието Starlink да стане наличен в азиатската страна Мъск приказва и за възможностите Tesla да отвори цех в страната. По негови думи компанията желае да влага в Индия и това да стане " допустимо най-скоро ". Той имаше такива планове и през 2021 година, само че към момента компанията не е поела съответни задължения. Според анализатори това се дължи на неналичието на обилни тласъци, препоръчани от държавното управление на Моди. Tesla няма да сътвори цех за произвеждане в Индия, до момента в който не получи позволение да продава и обслужва вносни коли в южноазиатската страна, съобщи Мъск предходната година. Свързани публикации Какво могат да научат Tesla и други автомобилни производители от Ford 21 юни 2023, 08:17 SpaceX завоюва контракт с Пентагона за сателитен интернет за Украйна 7 юни 2023, 11:37
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР